Nieuws

Tegenstrijdigheden rond busincident Vier Engelse Mijl Zwolle

De organisatie van de Halve Marathon én de gemeente Zwolle hebben een andere lezing over het busincident bij de start van de Vier Engelse Mijl dan busmaatschappij Syntus.
Bij de start van de Vier Engelse Mijl, vorige week, reed een bus een tunnel in waar juist op dat moment 3700 lopers van de andere kant kwamen. Zonder te stoppen en al toeterend reed de buschauffeur door. "Op zijn minst merkwaardig", zegt organisator Teun Bouwhuis van de Halve Marathon met gevoel voor understatement. "Hij had toch ook gewoon kunnen stoppen?"

Verschillende stremmingstijden

Volgens Syntus had de buschauffeur het volste recht om de tunnel in te rijden. Want volgens Syntus was de stremming van 19.30 tot 19.45 uur en de buschauffeur reed om 19.25 uur de tunnel in. Vreemd, want de start van de Vier Engelse Mijl was al om 19.15 uur. Volgens de gemeente Zwolle is aan Syntus doorgegeven dat de tunnel van 18.30 uur tot einde dienstregeling gestremd moest zijn. Dit ook om het voor busreizigers overzichtelijk te houden, luidt de verklaring van de gemeente.

Wel of niet tegengehouden?

Daarnaast verklaarde de chauffeur van Syntus dat hij niet werd tegengehouden door verkeersregelaars toen hij de weg naar de tunnel opdraaide. De organisatie van de Vier Engelse Mijl bestrijdt dat. "Er stonden wel degelijk verkeersregelaars, geen vrijwilligers, maar professionele verkeersregelaars. Ze hebben nog geprobeerd de buschauffeur tot stoppen te dwingen, maar dat lukte ze niet", zegt Bouwhuis.
Er wordt nog verder uitgezocht wie schuldig is aan de blunder, waarbij niemand gewond raakte. Ondanks de verschillende lezingen was er ook een overeenkomst; iedereen, de buschauffeur, de lopers, de verkeersregelaars, Syntus en de organisatie, is enorm geschrokken van het incident.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.