Nieuws

Stimuland onderzoekt gevolgen kabinetsplan kleine school

Stimuland start onderzoek
Stimuland start onderzoek
Plattelandsorganisatie Stimuland gaat uitzoeken wat de gevolgen zijn van de kabinetsplannen voor kleine scholen.
Dat gebeurt mede op verzoek van de provinciale fracties CDA en ChristenUnie. Die maken zich zorgen over het plan om de kleine scholentoeslag los te laten. Kleine scholen kregen extra geld om open te kunnen blijven, maar in plaats van de toeslag wordt straks een samenwerkingsbonus ingevoerd. Scholen die samenwerken of fuseren met andere scholen komen daarvoor in aanmerking.

Kabinetsplan is 'slachthuisconstructie'

Kleine scholen in Overijssel noemen het plan een 'slachthuisconstructie'. Scholen krijgen veel minder inkomsten en op termijn dreigt sluiting. CDA en ChristenUnie vinden dat onacceptabel omdat kleine dorpen op het platteland vaak maar een school hebben. Als die verdwijnt heeft dat grote gevolgen voor het voorzieningenniveau en worden de dorpen onaantrekkelijk om te wonen.
De politieke partijen hopen dat het onderzoek van Stimuland vooral inzicht geeft in de financiële consequenties van de kabinetsplannen. Het gaat in principe om een landelijke kwestie, maar mocht het nodig zijn, dan overwegen de partijen de provincie te vragen om bij te springen, zodat wordt voorkomen dat scholen van het Overijsselse platteland verdwijnen.
Het onderzoek van Stimuland moet na de zomer zijn afgerond. De maatregelen van het kabinet treden waarschijnlijk over drie jaar in werking. Aanvankelijk was het de bedoeling om alle scholen met minder dan 100 leerlingen te sluiten. Dat plan is teruggedraaid. Dinsdag staat een debat in de Tweede Kamer gepland over dit onderwerp.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.