Nieuws

Biologische sector Overijssel moet uitbreiden

De biologische sector in Overijssel zoekt boeren. Inmiddels is de vraag naar hun producten groter dan het aanbod. Dat zegt Bionext Nederland, de ketenorganisatie van producent tot consument.
De toename van de vraag naar biologische producten is ingezet bij aanvang van de economische crisis. "Blijkbaar zijn mensen sindsdien op zoek naar herkenbare, eerlijke producten", zegt directeur Van den Idsert van Bionext. Sinds 2008 neemt de vraag naar biologische producten per jaar 10 tot 20 procent toe.
De biologische zuivelindustrie van Nederland kan de vraag al niet meer aan. Er wordt daarom veel melk uit Scandinavië geïmporteerd. Volgens Bionext zijn er in Nederland vijftig tot zestig biologische melkveehouderijen extra nodig om aan de vraag te kunnen voldoen.
Veel boerenbedrijven vinden het lastig om over te stappen van de gangbare sector naar de biologische. Wettelijk duurt het dan ook twee jaar, voordat je de geproduceerde waren mag verkopen met het label 'biologisch'. In de tussentijd worden de producten als gangbaar verkocht. Boeren hebben dan wel geïnvesteerd, maar zien dat nog niet terug in de prijs voor hun waren. Daarnaast is biologisch boeren volgens Van den Idsert een 'roeping'. "Het vraagt een bepaalde mentaliteit, je moet niet te grootschalig denken. Dan pas kan omschakeling voor een boer zijn financiële redding zijn."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.