Nieuws

Rechter vernietigt blokkade varkensstallen in Twenterand

Nieuwe kans voor varkens in Twenterand
Nieuwe kans voor varkens in Twenterand
De weg lijkt vrijgemaakt voor de komst van grote varkensstallen in de gemeente Twenterand. De Raad van State heeft het bestemmingsplan buitengebied voor landbouw ontwikkelingsgebieden in de gemeente Twenterand namelijk vernietigd.
Dat betekent dat de rechter de blokkade wegneemt die Twenterand met het bestemmingsplan had opgeworpen tegen de vestiging van grote varkensstallen. Enkele varkensbedrijven hadden daarvoor een vergunning aangevraagd. Twenterand zag de komst van de varkensbedrijven niet zitten en weigerde een bouwvergunning af te geven. Het bestemmingsplan voor landbouw ontwikkelingsgebieden is daarop aangepast.
Dit leidde weerstand van de provincie Overijssel, die in het provinciale reconstructieplan Salland-Twente drie landbouw ontwikkelingsgebieden aanwees voor de vestiging van varkensstallen. Een van de beoogde locaties was Fortwijk bij Vroomshoop in de gemeente Twenterand. De provincie ging met drie benadeelde agrarische bedrijven in beroep tegen het bestemmingsplan van Twenterand dat de vestiging van grote varkensbedrijven onmogelijk maakt.
De bestuursrechter heeft de provincie gelijk gegeven en stelt dat Twenterand te weinig rekening heeft gehouden met initiatieven van varkensboeren om zich in het landbouw ontwikkelingsgebied te kunnen vestigen.      

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.