Nieuwsbrief

Deze week in Over Adel

Esther Rikken maakt kennis met Overijsselse jonkheren, jonkvrouwen, baronnen en baronessen en gaat met ze in gesprek over typisch adellijke zaken als familiebezit, titels, jachtrechten en kunstbezit.
In deze aflevering aandacht voor titels en heraldiek. Een adellijke titel is niet voor iedereen weggelegd. Zelfs als je tot een adellijke familie behoort zul je bij de Hoge Raad van Adel in Den Haag je adelsdiploma op moeten halen om tot de adelstand te worden gerekend.
Melkveehouder Henk van Coeverden uit Markelo heeft die stap gezet en zo zijn titel van baron in ere hersteld. Heraldiek, oftewel familiewapens, zijn niet het exclusieve domein van de adel. Sterker nog, iedereen kan een familiewapen laten ontwerpen.
Esther praat erover met heraldisch tekenaars Anke Jansen-Wuite uit Vriezenveen en Guus van Bruegel uit Den Haag.
Ook praat ze over heraldiek met Conrad Gietman, wetenschappelijk medewerker van de Hoge Raad van Adel en redacteur bij het Centraal Bureau voor Genealogie, waar je een nieuw familiewapen kan laten vastleggen.
Matthijs Wanrooij bewoont het chique Huis te Breckelenkamp in Twente. Hij koos voor een familieteken in plaats van een familiewapen. Waarom?
Over Adel is elke zaterdag te zien vanaf 16.20 uur met elk uur een herhaling.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.