Paul Schabbink

Van koning Willem-Alexander tot koning Michel

Paul tijdens bezoek Koninklijk paar in Goor
Paul tijdens bezoek Koninklijk paar in Goor
Wat een week. Dat het bijzonder en eervol is om gevraagd te worden een Koninklijk bezoek te presenteren en in goede banen te leiden, was me wel helder. De impact die het uiteindelijk heeft gehad, gaat vele malen verder.
Het Koningspaar is 'hot' en dat heb ik geweten. Wat een reacties uit het ganse land die, voor zover het mij bereikte, louter positief waren. Natuurlijk ook 300.000 keer de vraag of ik ook zo zenuwachtig was tijdens mijn Argentijnse toespraak. Uiteindelijk wel ja en dat heb ik aan mezelf te danken. Ik ben met behulp van een Argentijnse Enschedese tot een treffende tekst over Twents noaberschap gekomen en was er zeker van dat dat goed zou komen, tot vlak voordat ik het podium betrad. Toen sloeg er ineens wat twijfel toe en dacht ik ineens "Ik doe het ook niet, ga lekker op safe". Een tel later op het podium de gedachte: "He joh waslap, kom op, wel doen". Zo bracht ik mezelf aan het wankelen en ook ik zag het bibberende papiertje.
Na de tekst, die wel zo geramd zat dat dat niet mis kon gaan, gleed alles van me af en kon ik losjes en gemoedelijk het programma een vervolg geven, zoals me gevraagd was door Commissaris van de Koning Ank Bijleveld. Te beginnen met 'dat korte gebed en die lange metworst'. Voor alle duidelijkheid: Dat zat niet in die Argentijnse tekst. Dat vroeg ik aanvankelijk wel, maar de vertaalster behoedde me daarvoor. "Als je dat doet, ben je de opening van het 8 uur-journaal." Worst in het Argentijns heeft nogal wat betekenissen, zo bleek.
Na afloop van het gevarieerde programma in de Goorse tente heb ik ook nog een paar woorden in de privésfeer mogen wisselen met het paar, dat vlak voor vertrek op me af kwam om nog even na te babbelen. Daarover geen info, maar wel wil ik kwijt dat de uitstraling van het paar 'Grootsch' is. Dat valt op dat moment op in alle opzichten. Nadat ik van het podium stapte, wilde de massaal toegestroomde pers uiteraard weten hoe ik het vond, waar dat Argentijnse stukje over ging én of ik ook niet vond dat de Enschedese burgemeester Den Oudsten veel te lang aan het woord was geweest. Daar was eigenlijk iedereen het wel over eens en ook ik gaf aan het toen nog warmer te hebben gekregen dan het al was, wat een dag later keurig zwart op wit in de regionale krant stond.
Het toeval wil dat ik de burgervader een paar dagen later trof tijdens de opening van een grote fietsenzaak in Enschede. Hij begroette me met de woorden: "Oh, ben jij er ook weer. Ik zal het niet te lang maken." De toon was even gezet, maar na een verhelderend gesprek, waarin hij toegaf inderdaad wat te zijn uitgeschoten, was de kou wel uit de lucht.
Koning Willem-Alexander is niet de enige die 'een' roer heeft overgenomen in de afgelopen periode. Ook bij FC Twente is er een wisseling van de wacht. Na het ontslag van McClaren nam Schreuder het stokje over. Voor even, want hij beschikt nog niet over de juiste papieren. Hoofd opleidingen Michel Jansen, die dat wel heeft, werd ernaast gezet en in die constructie wil FC Twente ook het komende seizoen verder. Tot ergernis van de trainersvakbond CBV, die Jansen als stroman zag en niet als hoofdverantwoordelijke.
De Enschedese club bediende Marsman en de zijnen op de wenken door Jansen niet alleen te benoemen tot hoofdtrainer, maar ook tot technisch manager. En zo stuurt de Vriezenvener vanaf heden de hele technische staf aan. Het kan verkeren. Aan het begin van zijn trainerscarrière werd hij voor gek versleten dat hij, koud van het veld, ineens trainer werd bij Excelsior in Rijssen. Ook zijn stap naar HHC werd bekritiseerd. Het leverde hem een landstitel en de Rinus Michels-award op. Daarop werd hij benaderd om Hoofd opleidingen bij FC Twente te worden.
"Het werd me weer aan alle kanten afgeraden, dan denk ik juist: Doen." Aldus geschiedde. En na vijf jaar is Jansen ineens de hoogste voetbalbaas in en om de Veste. Nog steeds is er de kritiek en de argwaan en die zal ook nog wel even blijven. Hij zei na zijn aanstelling dat hij in zijn vakantie het boek van Pep Guardiola heeft gelezen. Die kwam als kleine jongen bij Barcelona en kreeg steeds een elftalletje hoger. Jansen ziet er een voorbeeld in en gelijk heeft ie. Wie ambitieus is, toont lef. Michel Jansen heeft durf en weet van aanpakken. Ook dit pakte hij aan en dus zit de kroonprins van weleer op de hoogste Twentse voetbaltroon. Nu nog de vorstelijke resultaten en de kritiek zal verstommen. Willem-Alexander kwam ooit met een meisje thuis uit het omstreden Argentijnse gezin Zorreguita. Argwaan alom. Nu is Maxima van ons. Ik snap precies waarom.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.