nieuws

"Spoorboog maakt Bathmen onleefbaar"

Het is duidelijk hoe de inwoners er over denken
Het is duidelijk hoe de inwoners er over denken
De aanleg van een spoorverbinding langs Bathmen maakt het dorp onleefbaar, zeggen inwoners van het dorp. Ze zijn er dan ook niet blij mee.
De zogeheten spoorboog is onderdeel van plannen om het vervoer van goederen tussen de Tweede Maasvlakte en Duitsland af te wikkelen. Vanavond houdt ProRail een informatiebijeenkomst over het plan in Bathmen. Honderden bewoners willen uitleg, verwacht Belangen Vereniging Bathmen. In de toekomst gaan dagelijks 40 tot 100 extra goederentreinen op het spoor tussen Deventer en Duitsland rijden.
"Fijnstof, geluids- en trillingsoverlast en een dorp dat moeilijk te bereiken is voor hulpdiensten", schetst voorzitter Joop Blaauw de toekomst van zijn dorp. "Een hoog talud zal het dorp van de buitenwereld afsnijden", zegt hij. In Bathmen is vanavond de laatste van tien bijeenkomsten. "In opdracht van het ministerie peilen we de gevoelens van bewoners en lokale overheden", zegt een woordvoerder van ProRail.
Dit najaar moet staatssecretaris Wilma Mansveld een keuze maken tussen vier varianten. Een bijeenkomst in Bathmen vorig jaar eindigde in chaos vanwege de te grote opkomst. In het goedkoopste plan (210 miljoen euro) worden de locomotieven op het emplacement in Deventer ontkoppeld om in tegengestelde richting via een wissel door te rijden. De duurste variant (400 tot 530 miljoen euro) betreft de aanleg van een zogeheten Twentekanaallijn. Bij de overige twee varianten komt een spoorboog langs Bathmen te liggen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.