nieuws

Bestuurlijke crisis in Zwartewaterland

Politieke arena Zwartewaterland trekt belangstelling
Politieke arena Zwartewaterland trekt belangstelling
Het gemeentebestuur van Zwartewaterland is in een crisis beland. De PvdA-raadsfractie heeft donderdagavond het vertrouwen in coalitiepartner ChristenUnie opgezegd.
De gevolgen voor het college zijn nog niet bekend. Wethouder Wolbert Meijer van de ChristenUnie is opgestapt. De andere wethouders hebben aangegeven in functie te blijven, totdat de gemeenteraad een besluit heeft genomen over een voortzetting van het gemeentebestuur.

Jongerenkeet de Kolk

Aanleiding voor de crisis is het politieke gesteggel over jongerencentrum Keet de Kolk in Genemuiden. PvdA-wethouder Lucas Boshove stak de lont in het kruidvat door met opstappen te dreigen wanneer de raad Keet de Kolk uit Genemuiden niet te hulp zou schieten. Daarom kwam de PvdA in een laatste reddingspoging samen met het CDA met een nieuw voorstel om de Keet te steunen met nieuwbouw. De renteloze lening van 125.000 euro zou worden geschrapt en het jongerencentrum zou alleen een vergoeding van 25.000 euro voor de sloop van het gebouw aan de Hasselterdijk in Genemuiden krijgen.
Ook dit laatste voorstel werd niet gesteund door coalitiepartij ChristenUnie, omdat tussen de regels door nog steeds ruimte was voor een lening aan het centrum. Dit wekte zoveel wrevel bij de PvdA, dat de fractie kwam met de motie van wantrouwen. De ChristenUnie wordt een totaal gebrek aan samenwerking verweten, met als direct gevolg dat wethouder Meijer moet vertrekken.

Primeur

Voor Zwartewaterland is dit een primeur. Nooit eerder in de geschiedenis is in deze gemeente een wethouder weggestuurd na een motie van wantrouwen. De motie werd gesteund door de hele gemeenteraad, behalve de ChristenUnie. Een besluit over Keet de Kolk viel ook gisteravond na twee raadsvergaderingen niet. Hiervoor moet een nieuwe vergadering worden gepland.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.