nieuws

Woningcorporaties beginnen met zonneparken

Overijssel krijgt binnenkort toch enkele zonneparken. Het grote zonnepark op het XL Business Park in Almelo mag dan wel mislukt zijn, maar woningcorporaties zetten hun plannen wel door.
Duurzaam energiebedrijf Zelziuz uit Denekamp verwacht dat woningcorporaties na de zomer met de eerste projecten aan de slag gaan. De bedoeling is dat hele woonwijken in Overijsselse dorpen en steden in één keer worden voorzien van zonnepanelen, waardoor de bewoners fors lagere energiekosten krijgen. "Projecten met deze omvang kun je rustig zonneparken noemen", aldus Siegfried Zeevat van Zelziuz.
Donderdag maakte RTV Oost bekend dat de aanbesteding van het grootste zonnepark van Europa, mislukt is. Het XL businesspark Twente in Almelo wilde een gebied van 23 hectare inrichten met zonnepanelen. Ondanks subsidies bleek het project verliesgevend. Het businesspark zou er 2 miljoen euro per jaar moeten bij leggen. Nu wordt nog geprobeerd een kleiner park van 5 hectare te realiseren.

Eerste zonnepark in Zwolle

Volgens Zelziuz krijgt je bij het bouwen van een zonnepark op een industrieterrein of op boerengrond, te maken met een forse energiebelasting. Daardoor is het nauwelijks rendabel te maken. Particulieren die een zonnepaneel op hun huis leggen hebben die belasting niet. Woningcorporaties maken gebruik van die constructie. Het eerste project wordt op dit moment al gerealiseerd in de Zwolse wijk Holtenbroek. Daar zijn 180 woningen voorzien van zonnepanelen.
Dinsdagmiddag in het radioprogramma Boeren Burgers Buitenlui uitgebreid aandacht voor de problemen bij het opstarten van zonneparken.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.