Nieuws

Scheuren in X-gebouw Hogeschool Windesheim Zwolle

In de gevel van het prestigieuze X-gebouw op de campus van Hogeschool Windesheim in Zwolle zijn scheurtjes ontdekt.
De problemen aan de gevel van het slechts twee jaar oude schoolgebouw leveren geen gevaar op voor de veiligheid, aldus directeur vastgoed Hans Valent van de school. Constructeur HCI uit Lelystad zegt een oplossing voor het probleem te garanderen. Via proefopstellingen met gevels denkt HCI volgend jaar het antwoord op de mankementen te hebben. Volgens Valent is het niet helemaal onverwacht dat er problemen ontstaan met de gevel. "Het is een innovatieve gevel dus we hadden wel wat problemen verwacht maar we dachten meer aan problemen met de kleur."
De problemen aan de gevel worden veroorzaakt door rubberen matten die onder de gevel zijn aangebracht. Deze matten zouden de constructie moeten beschermen tegen de gevolgen van trillingen, maar zijn niet op de juiste manier aangebracht. Daardoor ontstaan scheuren op de hoekpunten van de kozijnen in de voorgevel.
Het gebouw werd in 2011 nog door de Nederlandse Bond van Architecten werd uitgeroepen tot Gebouw van het Jaar in Nederland. Eerder al waren er problemen met de eco-toiletten en klaagden docenten en studenten over de droge lucht in het gebouw. Recent zijn ook scheuren in de dekvloer ontdekt.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.