Nieuws

Foutje tijdens herdenking op de Dam: vlag Overijssel hangt op de kop

De Overijsselse vlag, tweede van rechts
De Overijsselse vlag, tweede van rechts © NPO
Het maakte de Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam dinsdagavond niet minder indrukwekkend, maar een oplettende kijker viel het op dat er iets nét niet helemaal goed ging. De vlag van Overijssel hing namelijk op de kop.
Op de Dam legden koning Willem-Alexander en koningin Máxima even voor acht uur een krans bij het Nationaal Monument. Rondom dat monument hingen traditiegetrouw de vlaggen van de Nederlandse provincies halfstok. Tussen de vlaggen van Fryslân en Groningen hing die van Overijssel. Op de kop.
Eén voordeel, bij de Overijssels vlag valt het, in tegenstelling tot bij de meeste andere provincies, nauwelijks op als je hem omkeert. De vlag van Overijssel bestaat namelijk uit vijf horizontale banen in de kleuren rood, geel, blauw, geel en rood, waarbij de blauwe baan golvend is.

Drie of twee bochten?

En die blauwe golf, symbool voor de IJssel, zorgt ervoor dat de vlag nét niet helemaal symmetrisch is. De golf heeft drie bochten naar boven en twee naar onderen. Op de Dam had de vlag twee bochten naar boven en drie naar onderen. Het foutje zal alleen de zeer oplettende Overijsselse kijker zijn opgevallen.
Het origineel van de Overijsselse vlag
Het origineel van de Overijsselse vlag © Provincie Overijssel

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.