Nieuws

Staphorst gaat dichtgegooide sloten weer herstellen

Hier is de sloot gedicht en de berm en de sloot bij het weiland aangetrokken
Hier is de sloot gedicht en de berm en de sloot bij het weiland aangetrokken © RTV Oost / Jauke Boerdam
De gemeente Staphorst gaat beginnen met het herstellen van dichtgegooide - of gedempte - sloten. Het gaat om sloten langs weilanden in het buitengebied aan de westkant van de A28. Veel sloten zijn daar zonder toestemming dichtgegooid en bermen zijn bij de weilanden aangetrokken.
De gemeente laat weten dat er een plan van aanpak is gemaakt om het gebied in 'de oude situatie te herstellen'. Daarover gaat de gemeente in gesprek met de eigenaren van de weilanden.
Bekijk hoe de bermen en sloten de afgelopen jaren verdwenen:
Staphorst heeft samen met de provincie, Waterschap Drents Overijsselse Delta, Landschap Overijssel en landbouworganisaties besloten om deze stap te zetten en het herstelplan gemaakt.

Eisen

Volgens het plan moeten de grondeigenaren de sloten herstellen. "De perceeleigenaren waarom het gaat, ontvangen van ons allereerst een brief", zegt wethouder Mussche. "We nodigen hen de komende maanden uit om met ons in gesprek te gaan. We doen daarbij een moreel beroep op diegenen die deze sloten hebben gedempt: graaf ze weer open en herstel de oude situatie."
Natuurliefhebbers waarschuwden eerder al voor de gevolgen van het dempen van de sloten. Ze zeggen dat er veel beschermde diersoorten in de sloten leven.
Daarnaast hebben de slootdempingen in het gehele gebied invloed op de kwaliteit van de wegen en de waterafvoer, zegt de gemeente.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.