Nieuws

Kijk hier I Oog in oog met gigantische lammergier in het Vechtdal

Video: oog in oog met gigantische lammergier in het Vechtdal
Video: oog in oog met gigantische lammergier in het Vechtdal © RTV Oost / Nout Peper
Nederland is in de ban van de lammergier, een enorm beest dat al dagen boven ons land vliegt. Toen gisterochtend het gerucht rondging dat 'ie in Overijssel was, nodigde Landschap Overijssel ons uit voor een wandeling. Na een uur stappen dook het kolossale dier een paar meter voor ons op. Alles staat op beeld.
Het exemplaar dat onze provincie bezoekt, een vrouwtje, komt uit de Alpen. "Voor 1980 werd het dier helemaal niet in Nederland gezien", zegt Hans Pohlmann, voorzitter van Vulture Conservation Foundation. "Tegenwoordig zo eens in de drie jaar."
Tekst gaat verder onder de video
De gier kwam via Brabant ons land binnen. Een paar dagen later, op 3 mei, besloot ze richting het noorden te vliegen. Al snel stond de dijk bij Deventer en Zwolle vol met vogelspotters. Alles voor een kiekje van de gigantische vogel met een spanwijdte van wel 3 meter.

Zender op rug

Maar helaas: het dier besloot te overnachten in de Veluwe, op een terrein van Natuurmonumenten. Hoe we dat weten? Pohlmann kan haar precies volgen dankzij de zender op de rug van de vogel. En die geeft nu aan dat ze in het mooie Overijssel is.
Maar voor hoe lang nog? Pohlmann verwacht dat ze in de loop van de ochtend weer naar Frankrijk vliegt. En dan kan het zomaar jaren duren voor we het prachtige dier weer in onze provincie zien.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.