LTO en NVB willen voorkomen dat boeren amper leningen kunnen krijgen

LTO Nederland maakt zich zorgen over de mogelijke nieuwe regels waar banken zich aan moeten houden. Deze eisen gaan per 2023 in, mits de Europese Commissie ermee instemt. Dat kan ertoe leiden dat het voor boeren schier onmogelijk wordt om dan nog geld te lenen bij de bank.

Banken verstrekken nu nog leningen aan boeren met hun grond en gebouwen als onderpand. Door de verscherpte regels die uit het Basel Committee on Banking Supervision (BCBS) voortkomen, zouden de kasstromen en winstgevendheid van een boerenbedrijf als basis voor de financiering worden gezien.

BCBS stelt regels en beleidskaders op voor banken. Deze regels zijn niet bindend en kunnen als een voorstel worden gezien die bestuurders op Europees of landelijk niveau kunnen toepassen. Vaak als oplossing voor problemen of om deze te voorkomen.

Verdienmodel

"Het verdienmodel van de boer staat onder druk. Als de regels zo streng worden kan het boeren in de problemen brengen", legt een woordvoerder van LTO Nederland uit.

Die problemen kunnen voortkomen uit andere landelijke en Europese regels en eisen. Zoals het verplichten om stallen brandveiliger maken of boerenbedrijven te verduurzamen. "Dan moet het met eigen geld worden betaald, of boeren moeten stoppen omdat ze niet meer aan regels kunnen voldoen."

"De situatie voor boeren kan vrij ernstig worden. Want de kans op een financiering voor boeren, wordt kleiner."

Lobby

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) heeft afgelopen jaar al een notitie aan de Tweede Kamer aangeboden, met de waarschuwing voor de situatie waarin de boeren kunnen belanden. De NVB en LTO zijn samen bezig met een lobby in Brussel om ervoor te zorgen dat er een uitzonderingspositie voor boeren komt, zodat het voor hen mogelijk blijft om investeringen te blijven doen.

De verscherpte regels van het Basel Committee zijn nog niet in kannen en kruiken. De hernieuwde regels moeten nog goedkeuring krijgen van de Europese Commissie. Naar verwachting zal de EC zich in de zomer van 2021 over deze regels buigen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Meer over dit onderwerp:
BOEREN ONDERNEMEND OVERIJSSEL LTO
Deel dit artikel: