Nieuws

GPS-zender in geldkoffer verraadt vlucht overvallers

De twee gewapende overvallers die vandaag een geldtransport van de Volksbank in het Duitse Alstätte overvielen, konden al een uur later in Hengelo worden gepakt omdat er in de geldkoffers een GPS-zender zat verborgen. De overvallers wisten dat niet.
De overval had vanmorgen om tien voor elf plaats bij de Volksbank van Alstätte, waar een geldwagen op dat moment geld kwam leveren. De geldwagen werd door twee auto's vastgereden. Twee overvallers die uit de auto's stapten eisten onder bedreiging van een handvuurwapen en een machinepistool de geldkoffers op. Aansluitend drongen zij de bank binnen en eisten ook geld uit de kluis.In het bankgebouw waren enkele medewerkers aanwezig die zich bij de overval rustig hielden en mede daardoor geen letsel opliepen.

Politie volgde overvallers op de voet

Na de overval plaatste het duo een explosief tegen de voorruit van de geldtransportwagen en sloegen beide mannen op de vlucht in een auto in de richting van Nederland. Via GPS-data verzonden door een zender uit de geldkoffer kon de Duitse politie de vlucht van de overvallers volgen en daarover gedetailleerd communiceren met de Twentse politie.
De zender verraadde dat de daders via kleine zand- en landweggetjes de grens over reden.  Tevens is door ooggetuigen gezien dat de overvallers in de buurt van Haaksbergen hun vluchtauto achterlieten en met een andere, gereedstaande auto verder reden. De achtergelaten vluchtauto werd met een brandblusapparaat volgespoten om sporen uit te wissen.
Op Nederlands grondgebied werd op meerdere uitvalswegen bij Hengelo, Delden en Enschede gepost door Twentse politiemensen. Ze hadden een kogelvrij vest aan om de vuurwapengevaarlijke overvallers te kunnen aanhouden. Met hulp van een Duitse politiehelikopter die aanwijzingen gaf vanuit de lucht konden de overvallers snel worden gepakt. Ze reden in de Hengelose wijk Tuindorp 't Lansink in een politiefuik.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.