Nieuws

'Buitenlandse criminelen zwaarder bestraffen'

Gewapende overval Enschede
Gewapende overval Enschede
Criminelen die van over de grens komen om in Nederland strafbare feiten te plegen moeten extra zwaar bestraft worden. Dat zei officier van justitie De Valk vanmorgen in de strafzaak tegen twee mannen uit Münster die verdacht worden van een overval in Enschede eerder dit jaar.
Als het aan de officier van justitie ligt verdwijnen beide Duitsers 3,5 jaar achter de tralies. De twee zouden, samen met twee minderjarige landgenoten, een coffeeshop aan de Klomp overvallen hebben. Daarbij werden de eigenaar en een medewerker bedreigd met een vuurwapen, mishandeld en vastgebonden. Bij de overval zou een voorraadje softdrugs, geld, computerspellen en een mobiele telefoon buit gemaakt zijn.
De eigenaar van de coffeeshop zag kort na de overval kans om een aantal bekenden te bellen die achter drie verdachten aangingen. Op de Lipperkerkstraat ontstond een vechtpartij waarbij de drie wisten te ontkomen. Hun vlucht duurde niet lang, ze werden in de buurt in hun auto aangehouden. In het voertuig werd een deel van de buit en het vuurwapen gevonden.

Aangehouden bij de grens

De vierde verdachte, de man die de daadwerkelijke overval gepleegd had, was een andere kant opgegaan en nam de trein naar Münster. Toen hij de volgende dag op school merkte dat de andere drie niet op kwamen dagen besloot hij naar zijn moederland Oekraïne te vluchten. Bij de grens van Polen naar Oekraïne werd hij aangehouden en uitgeleverd aan Nederland. De man zegt dat hij tot de overval kwam omdat hij niet tevreden was over de kwaliteit van softdrugs die hij eerder kocht bij de coffeeshop.
Van de vier verdachten zit alleen de daadwerkelijke overvaller nog vast. Het Openbaar Ministerie vroeg de rechtbank om de andere volwassen verdachte opnieuw vast te zetten, maar de rechtbank wees dat verzoek af. De man wist volgens de hoofdverdachte van niets en was alleen gevraagd om met de auto naar Enschede te rijden. De twee minderjarige verdachten staan later achter gesloten deuren terecht. Alle vier zijn scholieren van dezelfde middelbare school in Münster.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.