Auto's geweerd bij twee Zwolse basisscholen om veiligheid te vergroten

Het is een proef voor drie weken en daarna wordt gekeken of het blijft. De autovrije schoolstraat in de Zwolse wijk Westenholte. Ouders die hun kinderen met de auto naar één van de twee scholen brengen, parkeren bij een supermarkt. De honderd meter naar school lopen de kinderen vervolgens onder begeleiding. Dit alles om de veiligheid te vergroten.

"Een paar jaar geleden merkten we al onrust rond het halen en brengen van de kinderen", vertelt schooldirecteur Willem de Koning van basisschool Ridder Joris. "Met name buurtbewoners trokken aan de bel, maar ook ouders en kinderen gaven aan dat soms onveilige situatie ontstonden. En toen was er dit project, waar we graag bij aansluiten."

Blij met het project

Ook Lieuwke Mulder van basisschool Morgenster is blij met het project. "Samen met de gemeente en de wijkbeheerders zijn we gaan onderzoeken wat er mogelijk was. Daar kwam dit project uit en vervolgens zijn we de kinderen erbij gaan betrekken."

De kinderen hebben het geheel vorm gegeven. "De auto's worden op afstand geparkeerd en de kinderen worden dan, begeleid door onder meer kinderen uit de hoogste groepen, naar school gebracht."

Dat sommige ouders het, ondanks de vele aankondigingen vooraf, nog niet helemaal snappen begrijpt Mulder wel. "Ik kan me voorstellen dat het de maandag na de meivakantie nog niet bij iedereen helemaal helder is." Toch komen sommige ouders nog wel verhaal halen bij de verkeersbegeleiders, ze accepteren niet direct dat ze door kinderen de toegang wordt geweigerd.

De elfjarige Hedde is één van de verkeersbegeleiders van basisschool Ridder Joris in Westenholte Zwolle (Foto: RTV Oost, Oscar Siep)
De elfjarige Hedde is één van de verkeersbegeleiders van basisschool Ridder Joris in Westenholte Zwolle (Foto: RTV Oost, Oscar Siep)

Verantwoordelijkheid

Volgens De Koning is het belangrijk dat kinderen verantwoordelijkheid nemen. "De betrokkenheid van de kinderen bij de eigen omgeving is belangrijk. Dat ze bijvoorbeeld leren de mensen op een nette manier aan te spreken."

De 11-jarige verkeersbegeleider Doutzen vindt sommige reacties wel bijzonder: "Normaal moeten wij natuurlijk naar de ouders luisteren maar nu luisteren ze niet naar ons." Haar 'collega' Hedde vult aan: "Ik vind dat best stom want misschien gaat je eigen kind soms ook wel op de fiets. Het is wel voor onze veiligheid."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Meer over dit onderwerp:
ZWOLLE
Deel dit artikel: