Nieuws

Standbeeld voor 'Menthol en Roosje' in Hengelo

Menthol en Roosje
Menthol en Roosje
Hengelo krijgt een beeld van 'Menthol en Roosje'. Het zijn de bijnamen van het echtpaar Joseph en Marie Sylvester dat in de eerste helft van de vorige eeuw in Hengelo veel bekendheid genoot.
Het beeld wordt geplaatst bij de Hema aan de Enschedesestraat. Het is volgens het college van burgemeester en wethouders en de werkgroep Sylvester, die zich ingezet heeft voor het beeld, een passende locatie. Sylvester was standwerker op de warenmarkt in het centrum. Hij verkocht onder meer tandpasta en dankt daar zijn bijnaam Menthol aan. Ook vanwege zijn donkere huidskleur trok hij veel bekijks.

Huwelijk trok landelijk aandacht

Sylvester trouwde in 1928 met Maria Borchert, bijgenaamd Roosje. Zij was volgens velen het mooiste meisje van de stad. Het huwelijk trok destijds landelijk de aandacht. De trouwpartij bracht zoveel publiek op de been dat winkels hun deuren sloten en de politie er aan te pas moest komen om de orde te handhaven. Ook daarna was hun relatie veelbesproken.
Het beeld kost 50.000 euro. Het geld moet nog bijeen worden gebracht. De werkgroep Sylvester gaat hiervoor bedrijven en inwoners benaderen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.