EW: "Omtzigt wil breken met CDA"

Pieter Omtzigt staat op het punt om te breken met het CDA. Dat meldt weekblad EW, het vroegere Elsevier. Volgens bronnen voelt Omtzigt zich nog altijd benadeeld en tegengewerkt door de partijleiding.

De spanning tussen het populaire Kamerlid en de CDA-leiding bouwt zich al wekenlang op. Partijleider Wopke Hoekstra en interim-voorzitter Marnix van Rij willen Omtzigt graag voor de partij behouden en hebben hem een post aangeboden in het nieuw te vormen kabinet. Mocht hij liever Kamerlid blijven, dan mag hij zo ongeveer elke beleidsportefeuille kiezen. Zelfs het fractieleiderschap was een optie. "We hebben er ontzettend veel tijd ingestoken", zegt een bron tegen EW.

Het Enschedese Kamerlid spreekt zich niet helder uit wat hij wil en wantrouwt vooral de partijleiding, aldus een CDA-ingewijde. Als nummer 2 op de kieslijst maakt Omtzigt deel uit van de partijtop, maar doordat hij al maanden ziek thuis is, is hij er ook van gescheiden. Er zou wel geregeld contact zijn.

Als Omtzigt de komende dagen inderdaad vertrekt, dreigt een scheuring in het CDA en daardoor opnieuw vertraging in de kabinetsformatie. Omtzigt was volgens weekblad EW zaterdag niet bereikbaar voor commentaar.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Deel dit artikel: