Nieuws

Kosten verbouwing stadhuis Enschede fors hoger

De verbouwing van het stadhuis in Enschede wordt fors duurder dan begroot.
Het stadhuis wordt brandveilig gemaakt en er wordt asbest verwijderd. Dat zou 1,28 miljoen kosten voor anderhalve maand werk. In de voorbereiding is gebleken dat er veel meer werk te doen is en dat het daardoor twee keer zo lang gaat duren. Een woordvoerder van de gemeente sluit niet uit dat daarmee de kosten ook twee keer zo hoog worden, omdat een belangrijk deel bestaat uit arbeidsloon.

Zo lang mogelijk gerekt

Het stadhuis is vanaf maandag drie maanden dicht. Het voldoet niet aan de brandveiligheidseisen. De gemeente heeft de verbouwing zo lang mogelijk proberen uit te stellen omdat nog sprake was van andere verbouwingen in het monumentale stadhuis. Dat zou in één keer kunnen. Omdat het om een rijksmonument gaat, kan er niet zomaar verbouwd worden.
Door de financiële situatie van de gemeente is de verbouwing nu op de lange baan geschoven. De brandveiligheid moet echter wel snel worden aangepakt, omdat Enschede al enkele jaren niet aan de eisen voldoet. Die eisen zijn in januari verder aangescherpt. In het uiterste geval kan de gemeente de gebruiksvergunning voor het stadhuis kwijtraken.

Niemand in gevaar geweest

Het stadhuis krijgt branddeuren, de vluchtroutes moeten aangepast worden, er komt een nieuw brandmeldsysteem en de stalenconstructie van de toren moet anders ingepakt worden zodat de toren bij brand niet instort.
Volgens de woordvoerder gaat het om aanpassingen volgens nieuwe inzichten en is er nooit gevaar geweest voor de ambtenaren of bezoekers.

Trouw- en burgerzaal eerst klaar

Doordat het werk langer duurt, dreigen huwelijken in september in gevaar te komen. De gemeente doet haar best om ervoor te zorgen dat de burgerzaal en de trouwzalen het eerst klaar zijn, zodat de trouwerijen door kunnen gaan.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.