Kabinet kondigt nieuwe versoepelingen aan maar houdt pauzeknop bij de hand

Pretparken en dierentuinen mogen onder voorbehoud vanaf 19 mei weer open. Ook sportscholen mogen dan weer open, omdat het vanaf volgende week woensdag weer is toegestaan om binnen te sporten. Het gaat om versoepelingen die in stap twee van het openingsplan van het kabinet staan beschreven.

Het kabinet wil bovendien binnen twee weken een beslissing nemen over het weer volledig openen van de middelbare scholen. Dat zei demissionair premier Rutte in een persconferentie vanavond.

Goede richting

De versoepelingen van de coronamaatregelen gaan door, maar alleen als de richting goed is. Dat zei demissionair premier Mark Rutte vanavond. Het OMT wil pas een verruiming als de instroom in de ziekenhuizen daalt met twintig procent. "Wel of niet versoepelen hangt niet van een procent meer of minder af. Als de richting goed is, maar nog geen twintig procent, dan durven we de stap aan."

Het OMT vindt dat er een daling moet zijn van twintig procent ten opzichte van de piek op 21 april, aldus de minister-president. In de meest recente Stichting NICE-cijfers van 7 mei, waar het OMT zich op baseert, was de gewenste daling nog niet te zien. De ontwikkelingen in de ziekenhuizen stemmen het kabinet desalniettemin optimistisch.

Pauzeknop

Mochten de cijfers toch nog tegenvallen, dan zal het kabinet maandag op de pauzeknop drukken, zei Rutte. "We denken niet dat het zover komt, maar we moeten er wel rekening mee houden."

Wel of niet versoepelen hangt niet van een procent meer of minder af. Als de richting goed is, dan durven we de stap aan.
Demissionair premier Mark Rutte

Stap twee betekent versoepelingen voor zogenoemde doorstroomlocaties buiten, zoals pretparken en dierentuinen. Die mogen onder voorwaarden weer mensen toelaten. Datzelfde geldt voor binnenzwembaden en sportscholen.

Volwassenen van 27 jaar en ouder mogen als de versoepelingen volgende week doorgaan weer in groepsverband sporten. Ook sportscholen en zwembaden gaan weer open. Dat heeft demissionair minister-president Mark Rutte dinsdagavond aangekondigd tijdens de persconferentie. Voorwaarde is wel dat de cijfers over het aantal ziekenhuisopnames het toestaan.

Wedstrijden niet toegestaan

Er mag gesport worden in groepen van hooguit dertig personen, mits zij anderhalve meter afstand houden. Wedstrijden zijn niet toegestaan en publiek is niet welkom. Kleedkamers blijven dicht en de douches ook. Binnensportlocaties zoals sportscholen mogen ook weer open. Daar mag in groepjes van hooguit twee personen samen getraind worden, met een maximum van dertig mensen per ruimte. Zwemmen in het zwembad kan ook weer. Daar zijn de kleedkamers en douches wel open.

Terrassen

Bovendien worden de mogelijkheden voor buiten sporten verruimd en wordt kunst- en cultuurbeoefening in bijvoorbeeld muziekscholen weer toegestaan. Ook de openingstijden voor terrassen worden verruimd vanaf 19 mei. Nu mogen terrassen open zijn van twaalf uur 's middag tot zes uur 's middags. Dat wordt van zes uur 's morgens tot acht uur 's avonds.

Het openingsplan van het kabinet verwerkt in een schema (Foto: Rijksoverheid)
Het openingsplan van het kabinet verwerkt in een schema (Foto: Rijksoverheid)

Het kabinet besluit uiterlijk op 25 mei of het voortgezet onderwijs weer volledig opengaat, aldus demissionair premier Mark Rutte. Het Outbreak Management Team wordt gevraagd om een advies wanneer de anderhalvemetermaatregel op de middelbare scholen losgelaten kan worden.

Voor de zomervakantie

Het kabinet zou graag zien dat scholieren in het voortgezet onderwijs nog voor de zomervakantie weer volledig naar school kunnen. Het OMT waarschuwt echter voor het te vroeg versoepelen in het middelbaar onderwijs, omdat het zou kunnen leiden tot grote problemen in de zorg.

Middelbare scholieren gaan sinds enkele maanden weer een paar dagen per week naar school.

We willen niets liever dan ruimte geven, maar we willen ook geen fouten maken, vlak voor de finish. Het is een balanceeract.
Demissionair premier Mark Rutte

Vakantie in het buitenland

Nederlanders kunnen weer op vakantie naar het buitenland. Vanaf 15 mei zal voor individuele landen weer een reisadvies worden gegeven door het ministerie van Buitenlandse Zaken. Dat maakte demissionair coronaminister Hugo de Jonge dinsdagavond op een persconferentie bekend. Hij verwacht dat Nederlandse toeristen deze zomer weer op vakantie kunnen gaan naar landen als Frankrijk, Italië en Spanje

Koningsdag

Om te benadrukken met welke dilemma's het kabinet te maken heeft, wees Rutte op de clusters besmettingen, die zijn ontstaan in bijvoorbeeld Amsterdam bij Koningsdag. Aan de ene kant is te zien dat er behoefte is aan "ruimte om dingen te doen", aan de andere kant kan die ruimte leiden tot een hoger aantal besmettingen, zei demissionair premier Mark Rutte dinsdag tijdens de persconferentie.

"We willen niets liever dan ruimte geven aan de samenleving, maar we willen ook geen fouten maken, vlak voor de finish. Het is een balanceeract en dat blijft het ook."

9 juni

Nog meer versoepelingen van de coronamaatregelen zullen op zijn vroegst op 9 juni worden doorgevoerd. Ervan uitgaande dat stap twee die dinsdag werd aangekondigd komende woensdag kan doorgaan, wordt op 1 juni gekeken of de volgende stap mogelijk wordt. n stap drie van het openingsplan kan er onder voorwaarden weer binnen gegeten worden in de horeca, mogen mensen de musea weer in en wordt het advies voor het maximaal aantal bezoekers thuis verhoogd van twee naar vier per dag.

Ook zouden dan binnen weer groepen van dertig mensen bijeen mogen komen, als daar de ruimte voor is, en worden de regels voor binnen- en buitensporten verder versoepeld.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Meer over dit onderwerp:
CORONAMAATREGELEN
Deel dit artikel: