Nieuws

Enschede te streng op uitkeringsgerechtigden, betaalt ze ruim vier ton terug

Het stadhuis in Enschede
Het stadhuis in Enschede © RTV Oost
Bijna zevenhonderd inwoners van Enschede hebben in het verleden onterecht een te hoge boete gekregen voor het overtreden van de bijstandsregels. De gemeente Enschede betaalt de groep Enschedeërs een bedrag van in totaal 427.000 euro terug.
De Enschedeërs kregen een boete, omdat ze in de periode van begin 2013 tot eind 2015 niet voldaan zouden hebben aan de inlichtingenplicht. Dat hield in dat zij niet alle informatie hadden verschaft die van hen gevraagd werd bij het beoordelen van de uitkering door de gemeente.

Boetes herzien

De gemeente Enschede heeft in totaal ruim negenhonderd opgelegde boetes herzien. Dat deed zij na een uitspraak van de Centrale Raad van Beroep, die in 2019 oordeelde dat alleen bij bewezen kwade opzet het volledige uitkeringsbedrag mag worden teruggevorderd.
In de meeste gevallen werden Enschedeërs bestraft met de hoogste boete: zij moesten het volledige bedrag aan onterecht ontvangen bijstandsuitkering terugbetalen. De boetebedragen zijn nu teruggeschroefd naar 50 tot 25 procent van de onterecht ontvangen uitkering, meldt 1Twente Enschede.
Volgens de gemeente Enschede is er barmhartig omgegaan met het terugbetalen van de bedragen. “Inwoners hoefden niet zelf een aanvraag in te dienen, maar de herziening is proactief opgepakt”, schrijft het college vandaag.

Gemeente onder vuur

Hoewel Enschede met de teruggave van boetegelden de uitspraak van de Centrale Raad van Beroep volgt, ligt het verdere uitkeringsbeleid van de gemeente al langere tijd onder vuur. Het Diaconaal Platform Enschede (DPE), dat Enschedeërs met financiële problemen helpt, beschuldigde de gemeente eerder van machtsmisbruik.
Ook René Beunders van Sociaal Hart Enschede kwam de afgelopen jaren meermaals in aanvaring met de gemeente. Volgens Beunders zijn er grote misstanden in het bijstandsbeleid van Enschede.
De Groningse hoogleraar Gijsbert Vonk doet momenteel onderzoek naar het uitkeringsbeleid van de gemeente.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.