Nieuws

Advocaat: "Verkeerde verdachten overval Zwolle"

Rechtbank wil duidelijkheid over verdachten overval
Rechtbank wil duidelijkheid over verdachten overval
Heeft de Zwolse politie de juiste verdachten van een overval op een 60-jarige man opgepakt of zijn er mogelijke daders buiten schot gebleven? Dat is een vraag die de rechtbank in Zwolle beantwoord wil hebben in een strafzaak tegen drie mannen uit Zwolle.
Het 60-jarige slachtoffer werd vorig jaar november in de garagebox van zijn flat aan de Palestrinalaan in Zwolle overvallen. Drie mannen bedreigden hem met een vuurwapen, mishandelden hem en stalen zijn portemonnee. Het onderzoek naar de daders liep vast waarna besloten werd om de zaak in het AVRO programma Opsporing Verzocht mee te nemen. Na aanleiding van die uitzending kwamen er bij de politie meerdere tips binnen die leidden tot de aanhouding van de drie Zwollenaren.

'Ook nog andere verdachten genoemd bij tips'

Volgens een van de advocaten van de Zwollenaren zijn de drie niet de enigen die genoemd werden in de tips die binnenkwamen. Heel duidelijk werden ook de namen van een tweetal anderen mannen genoemd en dat zouden wel eens de echte daders kunnen zijn. De advocaat heeft gevraagd om uit te zoeken waarom er naar die twee mannen geen onderzoek is gedaan, een verzoek dat de rechtbank ondersteund.
Volgens de advocaten van de drie verdachten is er maar weinig bewijs en het bewijs dat er ligt is omstreden. Zo zijn er problemen met het vertalen van een afgeluisterd gesprek. Twee tolken hebben zich tot nu gebogen over een kort fragment van een afgeluisterd gesprek en komen er niet uit. Een van de tolken gaf eerder deze week nog aan dat hij het gesprek niet kon verstaan maar kwam tot grote verbazing van het Openbaar Ministerie vanmorgen vroeg wel met een vertaling. Hoe dat kan moet worden uitgezocht heeft de rechtbank besloten.

Laatste verdachte komt vrijdag op vrije voeten

Van de drie verdachten zat er nog één in voorlopige hechtenis, hij komt vrijdagochtend op vrije voeten heeft de rechtbank besloten. Zijn DNA zou zijn gevonden op een paar sokken dat in een sporttas op de plaats van het delict gevonden werd. De sokken werden pas na twee maanden onderzoek gevonden, ze zaten in een vak waar niemand in had gekeken. De advocaat van de betreffende verdachte heeft grote vraagtekens bij het onderzoek door de politie. De tas werd uitgebreid onderzocht op vingerafdrukken en hij kan niet geloven dat daarbij de sokken niet gevonden werden. Volgens de advocaat klopt er helemaal niets van dit onderzoek. De zaak gaat in oktober verder.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.