nieuws

Expositie koggeschip Kampen

Expositie koggeschip Kampen
Expositie koggeschip Kampen
De kogge uit de 15e eeuw die op de bodem van de IJssel ligt, moet in Kampen geëxposeerd worden. De gemeenteraad besloot donderdagavond dat er een onderzoek moet komen om te kijken of dat mogelijk is.
In 2011 werd het scheepswrak in de rivier tegenover de stad gevonden. Volgens onderzoekers ging het om een internationaal belangrijke vondst vanwege de staat van het schip. Het schip moet er weg omdat de rivier gebaggerd wordt. Onder voorbehoud van de staat waarin het zich bevindt, wil het college de kogge in Kampen onderbrengen. In september moeten de resultaten van het haalbaarheidsonderzoek bekend zijn. De raad heeft 30.000 euro beschikbaar gesteld voor een nader onderzoek hoe het schip geëxposeerd kan worden.

Museum

De goedkoopste variant is een tijdelijke expositie in een tent. Dit kost een ton. Voor 10 tot 20 miljoen euro kan een apart museum voor het middeleeuwse handelsschip gebouwd worden. Het schip zou jaarlijks tussen de 25.000 en 125.000 bezoekers kunnen trekken, bleek al uit eerder oriënterend onderzoek. Koggen waren de handelsschepen uit de Hanzetijd. Eerder zijn in onder meer Bremen en Vlaanderen dergelijke scheepswrakken opgegraven.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.