Nieuws

Artikel 1: 'Aanpak discriminatie in Deventer in gevaar'

Deventer brengt de aanpak van discriminatie in gevaar. Dat stelt het Overijsselse antidiscriminatiebureau Artikel 1, nu de gemeente Deventer de subsidie aan Art.1 stopt.
Deventer wil de klachtafhandeling in handen leggen van vrijwilligers door in zee te gaan met het Etty Hillesumcentrum. Nu ligt dat nog, net als in de 24 andere gemeenten in Overijssel, bij Artikel 1. Het besluit van Deventer kost Artikel 1 27.000 euro per jaar.

Discriminatie geen werk voor vrijwilligers
Olszanowski verbaast zich erover dat een wettelijke taak bij vrijwilligers worden neergelegd. Bij een organisatie met een joodse signatuur.
Vrijwilligers zijn volgens hem niet deskundig genoeg omdat het om maatschappelijk werk gaat, de behandelaar onderhandelingskwaliteiten en een flinke juridische kennis moet hebben en moet bijhouden.

Privacy in het geding

Daarnaast zitten de klachtenbehandelaars om tafel met politie en justitie. Het is gebruikelijk dat die in de regio met maar één instantie om tafel zitten om de privacy van de klagers te garanderen. Hoe meer mensen aan tafel hoe groter de kans op het lekken va informatie, aldus Olszanowski. 

Volgens hem moet een gemeente de klachten over discriminatie in handen leggen van een professionele organisatie. In de wet wordt echter niet gerept over de professionaliteit van een antidiscriminatieorganisatie. 

Bezuinigingsmaatregel
Deventer zou Artikel 1 hebben laten weten de subsidie over te hevelen aan Etty Hillesumcentrum om inwoners meer eigen verantwoordelijkheid te geven. Maar directeur Olszanowski van Artikel 1 denkt dat het een bezuinigingsmaatregel is.
Het Etty Hillesumcentrum heeft nu het meldpunt voor discriminatieklachten, maar stuurt de klachten door aan Artikel 1. Het centrum heeft te weinig taken, zit financieel krap en wordt met sluiting bedreigd. Door de afhandeling van discriminatieklachten en het bijbehorende budget daar nu neer te leggen, kan het centrum openblijven.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.