Nieuws

Man uit Goor moet 8 jaar de cel in voor doden Diphoorn

Voor het doden van Jan Diphoorn uit Hengelo moet een 29-jarige man uit Goor acht jaar de cel in. Dat heeft de rechtbank in Almelo vandaag bepaald. De straf is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie.
De verdachte werd in zijn jeugd seksueel misbruikt door Diphoorn, die bij de politie bekend stond als pedofiel en in 2006 ook was veroordeeld voor kindermisbruik. Hij zou het vooral hebben voorzien op jongens van Turkse komaf.

Lichaam in Twentekanaal gedumpt

In augustus 2011 keerde de 29-jarige man uit Goor terug uit Turkije, nadat hij daar zijn dienstplicht had volbracht. Bij terugkomst zocht hij contact met zijn vroegere misbruiker en eiste het beeldmateriaal op dat van het misbruik was gemaakt. Toen Diphoorn dat weigerde, werd de man woedend en wurgde hij Diphoorn.
Het lichaam dumpte hij in het Twentekanaal bij Ambt Delden. Een dag later werd het lichaam in het water gevonden. Het beeldmateriaal van het misbruik werd later door de politie in de woning van Diphoorn gevonden.

'Grote fouten in onderzoek'

De verdachte vluchtte naar Turkije. Toen de politie hem in het vizier kreeg, keerde hij terug naar Nederland en biechtte hij alles op. De rechtbank vroeg de verdachte tijdens het proces of hij het misdrijf echt alleen had gepleegd. In het dossier zitten aanwijzingen dat hij hulp zou moeten hebben gehad. Maar de verdachte blijft bij zijn verklaring dat alleen hij verantwoordelijk is voor de dood van Diphoorn.
De raadsman van de verdachte wilde dat zijn cliënt niet vervolgd zou worden. Volgens de raadsman zijn er in het onderzoek grote fouten gemaakt door politie en justitie. De rechtbank erkende dat er fouten zijn gemaakt, maar vond die niet zo groot dat een goede rechtsgang in het geding is geweest.
Bekijk de video in HD op YouTube.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.