nieuws

Naturalis 'voor 98 procent' zeker van wolf

Het gevonden dier
Het gevonden dier
Naturalis in Leiden is er na autopsie 'voor 98 procent' zeker van dat het dier dat vrijdag bij Luttelgeest werd aangereden een wolf is. Volgens de onderzoekers gaat het om een vrouwtje van 2 tot 3 jaar.
Janneke van der Linde uit Vollenhove vond het dode dier afgelopen donderdag in een berm in langs de weg. Het lichaam van het doodgereden dier is vanochtend in Leiden onderzocht. Daar bleek dat de opbouw van het gebit, de structuur van de vacht en de bouw van de poten van het beest typisch voor een wolf zijn.

Onderzoek bij Naturalis en Senckenberg

Zowel Naturalis als het Duitse Senckenberg Institut doet DNA-onderzoek om vast te stellen of het om een wolf gaat. Naturalis onderzoekt of het DNA zoals verwacht van de soort wolf 'canis lupus' is. Eind van de week moet dit onderzoek afgerond zijn.
In Duitsland leven ongeveer 20 roedels wolven op verschillende plekken. Het Senckenberg Instituut heeft daar DNA van en onderzoekt of de in Luttelgeest gevonden wolf bij een van die roedels heeft gehoord. Dit onderzoek duurt 15 dagen. Het zou voor eerst zijn in 150 jaar dat er een wolf in Nederland is opgedoken.

Meer wolven in Nederland

De wetenschappers van Naturalis denken dat de doodgereden wolf is weg gezworven van een Duitse roedel. Het is normaal dat jonge wolven hun familie verlaten. Vaak gaan deze dieren als verkenner op zoek naar een geschikte plek voor een nieuwe roedel.
De onderzoekers sluiten ook niet uit dat er al meer wolven rond Luttelgeest zijn. Er zijn pas geleden ook wolven gezien aan de Duitse kant van de grens tussen Emmen en Enschede en bij Duiven. Boswachter André Donker van Natuurmonumenten zegt dat hij in de afgelopen tijd vaker sporen van een wolf meende te hebben gezien in het bos- en weidegebied in een deel van Drenthe, de Kop van Overijssel en de Noordoostpolder. Zo vond hij onlangs op het Dwingelderveld in Drenthe resten van een ree. Het kadaver zag er volgens hem zodanig uit dat het was aangevallen door een groot beest.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.