Nieuws

Rechtbank citeert uitgebreid uit bekentenis moord Diphoorn

De rechtbank Overijssel heeft dinsdagmiddag tijdens de uitspraak in de moordzaak Jan Diphoorn uitgebreid geciteerd uit de bekentenis van de Hengeloër, die de moord heeft gepleegd. Het is niet alledaags dat de rechtbank dat doet, erkent een woordvoerder.
De rechtbank las een groot deel van het verhoor in het vonnis voor om de nabestaanden te informeren over hoe hun familielid om het leven is gekomen. De verdachte Hengeloër heeft daarover in het strafproces weinig tot niets gezegd. Hij baseerde zich op de verhoren bij de politie. Jan Diphoorn werd half augustus 2011 vermoord gevonden in het water van de zijtak van het Twentekanaal bij Delden. Hij bleek te zijn mishandeld en door verstikking om het leven te zijn gekomen.

Verklaring van visser

De verdachte Hengeloër vluchtte na het misdrijf naar Turkije, maar keerde vorig jaar terug en gaf zichzelf aan. Hij biechtte direct de moord op. Zowel Justitie, de verdediging als de rechtbank twijfelen of de Hengeloër het misdrijf wel alleen heeft begaan.
Omdat bewijslast ontbreekt en de verdachte stelt de moord alleen te hebben begaan, is dat verder niet in de uitspraak meegenomen. Wel is mogelijke betrokkenheid van derden aangestipt. Zo is er een verklaring van een visser die beweert rond het tijdstip van de moord een auto te hebben gezien langs de waterkant met twee of drie personen aan boord.

Nabestaanden in zaal

De visser is nooit door de rechtbank gehoord omdat de verdachte Hengeloër dat niet wilde. Volgens z'n raadsman blijft hij bij z'n verklaring dat hij het misdrijf alleen heeft begaan. Z'n raadsman gelooft dat niet.
Tijdens het proces waren ook nabestaanden van de vermoorde Jan Diphoorn aanwezig. Het gaat daarbij onder andere om de zus van het moordslachtoffer, die tijdens het proces een zogeheten slachtofferverklaring heeft afgegeven.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.