Nieuws

Europese zwarte lijst falende artsen, zoals Jansen Steur

Er komt een Europese zwarte lijst voor artsen die de fout in zijn gegaan. Dat heeft minister Schippers van Volksgezondheid gezegd tegen RTL. Reden voor de lijst is onder meer de ophef rond de omstreden neuroloog Jansen Steur uit Enschede.
De Europese richtlijn gaat in 2015 in en moet voorkomen dat artsen die in het ene land geschorst zijn in een ander land in Europa gewoon weer aan het werk kunnen. De richtlijn gaat niet alleen gelden voor chirurgen of huisartsen, maar voor alle beroepen in de zorg. De lijst wordt niet openbaar gemaakt.

Doorbraak

Schippers is blij met de voortgang. Tegen RTL zegt ze: "Het is een doorbraak dat we in Europa nu niet alleen meer elkaars kwalificaties erkennen, maar dat we nu ook snel op de hoogte zijn van elkaars sancties." Volgens de minister is het belangrijk dat Europa medische prutsers niet hun gang laat gaat.
Schippers probeert al twee jaar een Europese zwarte lijst te krijgen. Daarnaast probeert ze alvast met onder meer Vlaanderen, Engeland en Duitsland afspraken te maken om elkaars zwarte lijst van incompetente beroepsbeoefenaars te kunnen inzien.

Jansen Steur

De oud-neuroloog Jansen Steur werd in 2004 door het MST gedwongen te vertrekken. Hij zou verkeerde diagnoses hebben gesteld bij tientallen patiënten met veel ellende tot gevolg. Begin dit jaar kwam Jansen Steur opnieuw in het nieuws, nadat was gebleken dat hij sinds 2011 in Duitsland werkte.

Lees meer over de zaak Jansen Steur in het dossier.

Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.