nieuws

5 vragen over de wolf: Wie is er bang voor de boze wolf?

Gevonden dier
Gevonden dier
Het is voor 98 procent zeker dat er een wolf in Nederland is gevonden. Dat is voor het eerst sinds anderhalve eeuw.
Het dier lag dood langs de weg in Luttelgeest en werd gevonden door een vrouw uit Vollenhove die er ook foto's van maakte. Op dit moment wordt onderzocht of het inderdaad om een wolf gaat. De mogelijke vondst van de wolf roept veel vragen op. De vragen worden verzameld door het samenwerkingsverband 'Wolven in Nederland'.

Vijf veelgestelde vragen

1. Zijn wolven gevaarlijk voor mensen?
De mens behoort niet tot de normale prooidieren van een wolf, zodat van een gezonde wolf in de vrije natuur in principe geen gevaar uitgaat. Wolven vermijden contact met mensen. Bij een ontmoeting met mensen reageren wolven met grote voorzichtigheid en zijn dan over het algemeen niet agressief. Behandel een wolf met respect en houdt voldoende afstand tot het dier, net zoals bij alle grote wilde dieren.
2. Wat moet ik doen als ik een wolf tegenkom?
Jezelf gelukkig prijzen! De kans op een toevallige ontmoeting met een wolf is erg klein. Wolven merken mensen veel eerder op dan wij hen. Hun natuurlijke reactie is dan om zich niet te laten zien. Toch kan het natuurlijk toevallig een keer gebeuren, bijvoorbeeld als de wind verkeerd staat. Ervaringen in Duitsland wijzen uit dat kans veel groter is om een wolf vanuit een auto te zien als deze een weg of een open akker oversteekt, dan al wandelend of fietsend door het bos. Als u een wolf ziet, blijf dan vooral rustig. Blijf staan, hou afstand, of loop langzaam van het dier weg. Spreek het dier rustig toe (vooral als u nog niet opgemerkt bent).
3. Kunnen wolven Nederland bereiken?
Jongvolwassen wolven gaan vanuit hun geboorteroedel op tweejarige leeftijd op zoek naar een eigen leefgebied en partner. Ze zwerven dan over een fors gebied uit, waarbij afstanden tot wel 1000 km afgelegd kunnen worden. Kleinere afstanden zijn echter gebruikelijker, zoals in Duitsland, waar regelmatig afstanden tot 300 km afgelegd worden. De bronpopulatie zit op circa 500 km afstand van Nederlandse grens bij Enschede. De dichtstbijzijnde solitaire wolf heeft zich echter al op zo'n 200 km van de Nederlandse grens gevestigd. De praktijk in Duitsland heeft geleerd dat wolven niet door rivieren of snelwegen tegengehouden worden.
4. Kunnen wolven in Nederland overleven?
Grote delen van onder andere Drenthe, Limburg, Gelderland of Brabant wijken niet erg af van de Duitse regio Lausitz, waar de meeste Duitse wolven leven. Wolven mijden het cultuurlandschap niet en laten zich vooral leiden door het voorkomen van prooidieren, zoals ree, damhert, edelhert en wild zwijn. De eerste is in heel Nederland talrijk en de anderen zijn in ieder geval regionaal aanwezig, zodat wat prooi betreft er weinig beperkingen zijn aan het voorkomen van wolven in Nederland.
5. Gaan wolven en honden samen?
Ja, wolven mijden mensen en daarmee ook de mensen die met hun honden door het bos lopen. Wolven gaan ons uit de weg, maar niet per se onze omgeving. Wanneer u uw hond binnen bereik heeft, aangelijnd of op niet al te grote afstand, dan zal de wolf ook uw hond uit de weg gaan. Dit omdat hij u vermijdt.
'Wolven in Nederland' is een samenwerkingsverband van de organisatie ARK Natuurontwikkeling, Free Nature, Zoogdierverenging en Natuurmonumenten. Gezamenlijk proberen ze de komst van de wolf naar Nederland te begeleiden door voorlichting te geven. Meer antwoorden zijn te vinden op wolveninnederland.nl.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.