Nieuws

Zeven tips van Loes voor een leuke vakantie

Vakantie vieren
Vakantie vieren
Nu het vakantie is, geeft Loes ouders tips om de vakantie zou goed mogelijk te laten verlopen.
De structuur van school, werk en clubjes is weg en daardoor kan de verveling toe gaan slaan. Om te voorkomen dat de verwachtingen voor de vakantie tegenvallen geeft Loes ouders tips. Dertien gemeenten in Twente zijn aangesloten bij Loes. Ouders kunnen op de website terecht voor informatie en advies over opvoeden en opgroeien.

Tip 1
Probeer samen met de kinderen een plan te maken voor de vakantie. Verdeel de activiteiten over de hele vakantie
zodat jullie op het eind ook nog leuke vooruitzichten hebben. Plan per week een aantal grote en kleine activiteiten in, maar ook enkele rustige dagen. Wanneer de kinderen al wat ouder zijn kun je dit samen met hen invullen. Naast de weekplanning kun je op vaste dagen in de week iets plannen, bijvoorbeeld iedere maandagmorgen met de kinderen zwemmen.

Tip 2

Overleg voordat de vakantie begint met je kinderen over de daginvulling. Het is heerlijk om ’s morgens lekker rustig te beginnen en je kind(eren) uit te laten slapen, maar houd wel een soort dagritme vast en maak afspraken over het tijdstip waarop iedereen uit bed is en aangekleed moet zijn. Hiermee voorkom je dagelijkse discussies.

Tip 3

In de vakantie is er meer tijd voor TV kijken en computeren. Maak ook daarover afspraken met je kind, bijvoorbeeld hoe lang en wanneer mogen de TV en computer aan. Neem je verantwoordelijkheid en spreek je kind aan op de gemaakte afspraken.

Tip 4

Weet wat je kinderen doen, met wie ze omgaan en waar ze zijn. Dat geldt voor de echte wereld (omgang met leeftijdsgenoten) maar ook voor de virtuele wereld (Internet, Instagram en Facebook). Praat met je kinderen over wat hen bezighoudt.

Tip 5

In de tienerjaren worden relaties met leeftijdsgenoten steeds belangrijker voor je kind. Houd rekening met de toenemende groepsdruk van leeftijdsgenoten, ook in de vakantie. Geef ruimte voor een ander soort relatie met je kind. Toon belangstelling voor zijn vrienden en leeftijdsgenoten, vraag waar ze heen gaan en wat ze samen doen.

Tip 6

Overleg ook met andere ouders over jullie kinderen. Probeer een leuke gelegenheid te vinden om vrienden (en hun ouders) te ontmoeten.

Tip 7

Bedenk, dat kinderen het meest genieten van echte aandacht van hun ouders. Samen leuke dingen doen en tijd hebben voor je kind kan overal. Het maakt daarbij niet uit of dat nu op een Grieks strand, bij een waterplas, zwembad of thuis is.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.