Nieuws

Mazelenuitbraak bereikt ook Overijssel

De mazelen zijn ook opgedoken in Overijssel. Volgens een overzicht van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu gaat het om een besmetting in de gemeente Wierden.
Een woordvoerster van de GGD Twente zegt dat het gaat om een 'mogelijke besmetting' en meldt dat daar volgende week pas duidelijkheid over gegeven kan worden.

Kind uit Wierden, op school in Vriezenveen

Het zou gaan om een basisschoolleerling uit Wierden, die in Vriezenveen naar school gaat. De GGD Twente wil niet melden om welke school het gaat. Naast een sterk vermoeden van besmetting bij dit ene kind zijn er in de omgeving van het kind nog tien kinderen met soortgelijke klachten.
De afgelopen week is het aantal meldingen van mensen die besmet zijn met de mazelen gestegen naar 321. Vorige week ging het nog om 230 gevallen. Volgens het RIVM ligt het daadwerkelijke aantal besmettingen waarschijnlijk nog veel hoger. Vooral in de regio Zeeland is het aantal besmettingen opvallend veel toegenomen.

Epidemie in de 'bible belt'

De mazelenepidemie concentreert zich in de zogeheten 'bible belt'. Daar wonen veel mensen van reformatorische gezindte die, vanwege hun geloof, vaak afzien van vaccinatie. Bijna alle mensen die besmet zijn, zijn niet gevaccineerd tegen mazelen.
De meest voorkomende ziekteverschijnselen zijn hoge koorts, verkoudheid, vlekken in het gezicht, later vlekken over het hele lichaam en rode ogen. Meestal gaat de ziekte na één tot twee weken vanzelf weer over. In sommige gevallen kan mazelen leiden tot long- en hersenontsteking.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.