Nieuws

Mazelen in Vriezenveen: "Het is de wil van God"

Vijf leerlingen van de Johannes Bogermanschool in Vriezenveen hebben de mazelen. Vijf andere kinderen zijn ziek, maar het is nog onduidelijk of zij ook de mazelen hebben. Dat zegt directeur Jacob Kok van de school.
Vier kinderen van de directeur hebben in elk geval de mazelen. Kok denkt dat één van zijn kinderen de bron is van de mazelenuitbraak in Vriezenveen. De directeur kan zelf ook nog ziek worden, omdat hij nog nooit de mazelen heeft gehad. "Als ik het krijg, is het de wil van God", zegt de directeur daarover. De Johannes Bogermanschool in Vriezenveen is een reformatorische school met bijna 200 leerlingen. Vanaf volgende week hebben ze vakantie, gelijk met Midden Nederland. 

GGD kent maar één mogelijke besmetting

De GGD Twente meldde eerder vandaag dat het zou gaan om één mogelijke besmetting in Twente. Het zou een kind uit Wierden zijn dat in Vriezenveen naar school gaat. De GGD zei dat er in de omgeving van het kind nog tien kinderen zijn met soortgelijke klachten. De directeur van de Johannes Bogermanschool zegt nu dus dat er zeker vijf besmettingen zijn.

Mazelenepidemie in de biblebelt

De afgelopen week is het aantal meldingen van mensen die besmet zijn met de mazelen gestegen naar 321. Vorige week ging het nog om 230 gevallen. Volgens het RIVM ligt het daadwerkelijke aantal besmettingen waarschijnlijk nog veel hoger. De mazelenepidemie concentreert zich in de zogeheten 'biblebelt'. Daar wonen veel mensen van reformatorische gezindte die, vanwege hun geloof, vaak afzien van vaccinatie. Bijna alle mensen die besmet zijn, zijn niet gevaccineerd tegen mazelen.

Ziekteverschijnselen

De meest voorkomende ziekteverschijnselen zijn hoge koorts, verkoudheid, vlekken in het gezicht, later vlekken over het hele lichaam en rode ogen. Meestal gaat de ziekte na één tot twee weken vanzelf weer over. In sommige gevallen kan mazelen leiden tot long- en hersenontsteking.
Bekijk de video in HD op YouTube.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.