Nieuws

Lid Pussy Riot geeft uitleg over Naked Run Zwarte Cross

Topless protest Pussy Riot in Enschede
Topless protest Pussy Riot in Enschede
Een lid van de Russische punkgroep Pussy Riot geeft dinsdag in Lichtenvoorde een toelichting op de Naked Run For Freedom tijdens de Zwarte Cross. Dat heeft een woordvoerder van de organisatie gezegd tegen Omroep Gelderland.
Tijdens de Run For Freedom zullen 450 naakte mensen over de crossbaan rennen uit protest tegen de beperkte vrijheid van meningsuiting in Rusland. Drie leden van de band Pussy Riot zijn in Rusland veroordeeld voor 'hooliganisme' toen ze luidruchtig protesteerden in een Russisch Orthodoxe kathedraal in Moskou. De actie was gericht tegen de herverkiezing van president Poetin.

Rennen met alleen een helm

De Naked Run For Freedom wordt vrijdag 26 juli om twee uur gehouden, tijdens de eerste dag van de Zwarte Cross. De actie wordt in samenwerking met Amnesty International gehouden. Volgens de organisatie van de Zwarte Cross is het festivalterrein perfect om aandacht te vragen omdat het een plek is waar niets te gek is en iedereen kan doen en laten wat hij wil. De 450 deelnemers lopen daarom allemaal naakt, het enige wat ze dragen zal een motorhelm zijn.
In 2012 vond er in Enschede een actie plaats tijdens het multimediafestival Gogbot. De actiegroep Femen zaagde toen met ontbloot lichaam drie kruizen om met een kettingzaag. Zij protesteerden daarmee tegen de veroordeling van de feministische punkband Pussy Riot.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.