Nieuws

Grote kans op laagvliegende Boeings boven Kampen

Het lijkt er op dat inwoners van Kampen te maken krijgen met Boeings die op 1200 meter over de stad vliegen. Nu vliegen de vliegtuigen nog op een hoogte van zo'n vier kilometer over de gemeente.
Het heeft alles te maken met de uitbreiding van luchthaven Lelystad. Het is de bedoeling dat daar al over een paar jaar minimaal 25.000 vakantievluchten per jaar landen. Uit een voorstudie blijkt dat vier van de zes mogelijke aanvliegroutes over - of vlak langs - de Hanzestad gaan.

Gemeenteraadsleden maken zich al zorgen

Gemeenteraadslid Wim Rill van GroenLinks maakt zich grote zorgen over de plannen. "We hebben hier een mooie historische stad en daar komen straks tienduizenden vliegtuigen over heen die een hoop herrie maken." "We kunnen ons nu nog niet voorstellen hoeveel herrie dat wel niet is." Ook het CDA maakt zich zorgen. Gemeenteraadslid Steffen Hofstra heeft al vragen gesteld aan de verantwoordelijke wethouder.

Geluidsniveau ligt op 60db

Volgens luchtvaartdeskundige Joris Melkert van de TU Delft hoor je van een vliegtuig op 1200 meter hoogte zo'n zestig decibel op de grond. "Dat is vergelijkbaar met het geluidsniveau van pratende mensen." Dat betekent volgens Melkert niet dat het niet voor overlast kan zorgen. "Als mijn buurman aan het drummen is en ik meet dat dan is het geluidsniveau maar vijftig decibel terwijl ik er toch last van heb."
De vliegtuigen die gebruik moeten gaan maken van Lelystad zijn van het type Boeing 737 en Airbus A320. De vliegtuigen worden vooral gebruikt voor vakantievluchten. Nu landen de meeste vakantievluchten nog op Schiphol. Omdat die luchthaven niet meer kan groeien moet Lelystad veel vluchten overnemen.

Eind 2013 duidelijkheid

Het is de bedoeling dat eind dit jaar duidelijk wordt welke aanvliegroutes precies gebruikt gaan worden. Het lijkt er op dat Kampen hoe dan ook te maken krijgt met de lagere vliegende Boeings. Volgens Joris Melkert van de TU Delft zal het in de praktijk wel zo zijn dat de luchtverkeersleiding de vliegtuigen zoveel mogelijk om de stad heen leidt.
Bekijk de reportage in HD op Youtube

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.