Nieuws

Zwolle profiteert flink van heropende Fundatie

De heropening van Museum de Fundatie in Zwolle heeft een positief effect op de hele stad. Dat zeggen ondernemers in de binnenstad.
Het museum werd begin juni heropend na een grootschalige verbouwing. Sindsdien bezochten ruim 46.000 mensen het museum. Volgens CityCentrum, de belangbehartiger van Zwolse ondernemers, besluiten veel museumbezoekers er direct een dagje Zwolle van te maken.

Horeca profiteert

Met name de horeca profiteert van het museum. Bij Villa Suikerberg en Grand café Public, allebei direct naast het museum, is het sinds de heropening van de Fundatie een stuk drukker. Vooral tijdens de lunch is de omzet verdubbeld. Maar ook een stukje verderop zien ze het aantal bezoekers toenemen. Bij banketbakkerij Van Orsouw op de Grote Markt zijn nog geen exacte cijfers bekend, maar de eigenaar schat dat hij twintig procent meer gasten heeft sinds juni.

Bezoekers uit de randstad

Directeur Ralph Keuning van De Fundatie vermoedt dat het overgrote deel van de museumbezoekers niet uit de directe omgeving van Zwolle komt. Met name uit de randstad komt traditiegetrouw veel publiek. Voor de heropening kwam ongeveer tachtig procent van de bezoekers van De Fundatie van buiten de directe omgeving van Zwolle. Keuning vermoedt dat dit niet is veranderd sinds de heropening. Veel van deze bezoekers gaan ook nog even de stad in om te winkelen of een kopje koffie te drinken.

Nieuwe trekkers

De nieuwe aanwas van bezoekers was bijzonder welkom, zegt het CityCentrum. Vorig jaar was een slecht jaar voor de stad. In 2012 kwamen 2,9 miljoen mensen de stad bezoeken, een flinke daling ten opzichte van het jaar daarvoor toen het er nog vier miljoen waren. De daling had volgens de belangenvereniging deels te maken met de tijdelijke sluiting van De Fundatie en de definitieve sluiting van educatiepark Ecodrome.
Nu het museum weer open is, zal het aantal bezoekers aan Zwolle weer toenemen, is de verwachting. Ook nieuwe publiekstrekkers als boekhandel Waanders in de Broeren zullen daar aan bijdragen, verwacht het CityCentrum.

Bekijk de reportage in HD op Youtube

Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.