nieuws

Ex-verdachte vuurwerkramp André de Vries overleden

De Enschedeër die in 2002 werd veroordeeld voor het veroorzaken van de vuurwerkramp maar daarvan later weer werd vrijgesproken is overleden. André de Vries had darmkanker. Hij is 46 jaar geworden.
De Vries is maandag gecremeerd. Hij heeft na z’n dood een brief achtergelaten. Daarin verwijt hij Justitie medeverantwoordelijk te zijn aan zijn dood. Volgens De Vries hebben de instanties waarheidsvinding ondergeschikt gemaakt aan hogere belangen. De titel van zijn brief is "Verbitterd tot de dood er op volgt."
"Ondanks een persoonlijk schrijven van de hoogste officier van justitie waarin hij zijn persoonlijke medeleven uit, ben ik nooit gerehabiliteerd. Dit heeft bij mij (...) diepe wonden geslagen.
Ik wijd/voel dat mijn ongeneselijke ziekte dan ook grotendeels te wijten is aan (...) de overheid en justitie."

Openlijke twijfel bewijslast

In 2010 startte Justitie een nieuw onderzoek na nieuwe informatie over de ramp via TV Oost. Tijdens het nieuwe onderzoek stuitten rechercheurs op informatie van een geheim intern onderzoek uit 2003. De onderzoekers concludeerden dat er was gesjoemeld met cruciaal bewijsmateriaal tegen De Vries.
André de Vries kreeg na z’n vrijlating in 2003 een schadevergoeding van Justitie omdat hij onterecht twee en half jaar in de gevangenis heeft gezeten. Hij vertrok naar Azië en keerde jaren later platzak terug. Zijn laatste dagen bracht André de Vries door in een hospice. Bij zijn crematie waren een kleine twintig mensen.

Doofpotconstructie

Na dertien jaar is nog steeds niet duidelijk hoe de eerste brand bij SE Fireworks is ontstaan. De Vries laat postuum in z’n afscheidsbrief weten dat hij hoopt dat de verantwoordelijken voor de doofpotconstructie van de ramp ooit zullen worden bestraft.
Bekijk de video in HD op YouTube.
 
Bekijk ook het dossier 'Vuurwerkramp 2000'.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.