nieuws

Zeventig reacties op plan Ruimte voor Rivier IJsseldelta

IJsseldelta Kampen
IJsseldelta Kampen
Er zijn in totaal zo'n zeventig reacties ingediend tijdens de inspraakprocedure voor het plan Ruimte voor de Rivier IJsseldelta. Dat is een plan om de IJssel in de regio Zwolle-Kampen meer ruimte te geven om overstromingen tegen te gaan.
De reacties hebben een aantal dingen gemeen. In een groot aantal van de zogeheten zienswijzen worden zorgen verwoord over eventuele vernatting van grond. Ook de mogelijke waardevermindering van panden als gevolg van verminderd uitzicht of door de bouw van dijken, komt in meerdere zienswijzen terug. Dat geldt ook voor de zorgen over mogelijke toekomstige geluidshinder door verkeer en recreanten. Er is tot slot ook een aantal zienswijzen, waarvan de indieners zich uitspreken tegen de geplande woningbouw in het projectgebied.

Reactienota

Alle zienswijzen worden de komende maanden beantwoord in een zogenoemde reactienota. In die reactienota wordt ook aangegeven of de zienswijzen wel of geen aanleiding geven tot het aanpassen van de gemaakte plannen. De reactienota moet eind september klaar zijn, waarna betrokken overheden de bevindingen mee kunnen nemen in de besluitvorming.
Bij hoogwater op de IJssel bestaat overstromingsgevaar voor Zwolle, Kampen en het achterland. Om de waterveiligheid in dit gebied ook in de toekomst te kunnen waarborgen, is het nodig om de IJssel meer ruimte te geven. De benodigde waterstandsdaling wordt gerealiseerd door het zomerbed van de IJssel te verlagen. Tegelijkertijd moet een hoogwatergeul, het Reevediep, worden gebouwd.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.