nieuws

Te weinig blauw op straat: Overijssel komt honderd wijkagenten tekort

Overijssel heeft veel te weinig wijkagenten. Wil de regio kunnen voldoen aan de wettelijke norm die de regering heeft vastgesteld dan moeten er nog zo'n honderd wijkagenten bij komen. Dat blijkt uit cijfers van de politie.
De politie zit midden in een grote reorganisatie. Sinds begin dit jaar zijn de 25 regionale korpsen vervangen door de Nationale Politie. Bij de vorming van die nieuwe organisatie beloofde de minister dat het niet zou leiden tot minder blauw op straat. Daarom werd wettelijk vastgelegd dat er één wijkagent zou komen per 5.000 inwoners.
In Overijssel wordt deze norm nog lang niet gehaald. Op dit moment heeft Overijssel ongeveer 130 wijkagenten. Dat zouden er op basis van het aantal inwoners zo'n 230 moeten zijn. Vooral het team IJsseland-Zuid (Deventer, Raalte en Olst-Wijhe) heeft een groot tekort, daar moeten nog zeventien wijkagenten bij komen.

"Bedroevend gesteld met wijkagent"

De Stichting Maatschappij en Veiligheid, zeg maar de nationale waakhond op het gebied van veiligheid, maakt zich grote zorgen over het tekort aan blauw op straat. Voorzitter prof. mr. Pieter van Vollenhoven vindt dat het op dit moment bedroevend is gesteld met het aantal wijkagenten, terwijl ze juist van groot belang zijn voor de politie.
"De wijkagent is het gezicht van de politie. Dat is de vertrouwensman, daar ga je naar toe, daar kun je je verhaal kwijt." Volgens de SMV heeft de wijkagent een rol die vergelijkbaar is met de huisarts en is de wijkagent van groot belang voor het algehele vertrouwen in de Nationale Politie.

"Haast maken"

Ook burgemeester Arco Hofland van Rijssen-Holten vindt het een slechte zaak dat Overijssel negen maanden na de invoering van de Nationale Politie nog steeds honderd wijkagenten tekort komt. "Ik vind dat we haast moeten maken. De afspraken zijn gemaakt, het wordt tijd dat we dat nu gaan invullen."
Rijssen-Holten komt eigenlijk twee à drie wijkagenten tekort. Hofland is niet ontevreden over de politie in zijn gemeente, maar wil toch vasthouden aan het aantal wijkagenten waar hij volgens de minister recht op heeft. Volgens de burgemeester is meer blauw op straat cruciaal voor het veiligheidsgevoel in de gemeente.

Reorganisatie hapert

De reden dat de aanwas van nieuwe wijkagenten hapert is de onenigheid tussen de politievakbonden, de korpsleiding en minister Opstelten. Zij praten al maanden over een nieuwe functie-indeling voor de 63.000 politiemedewerkers in Nederland, maar kunnen het niet eens worden. Vorige maand liepen de vakbonden opnieuw weg bij de besprekingen omdat ze zich niet serieus genomen voelen.
Zolang deze partijen er niet uitkomen, kunnen er ook geen nieuwe wijkagenten worden aangewezen en opgeleid. Dat moet dus snel veranderen, vindt burgemeester Hofland van Rijssen-Holten. "Als dit één jaar na het inwerking treden van de Nationale Politie nog niet rond is, dan zou ik me als minister diep schamen."
Bekijk de video in HD op YouTube.
Kijk op onderstaande kaart om te zien wie de wijkagent bij u in de buurt is:

weergeven op een grotere kaart

Bron: Politie.nl

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.