Nieuws

Enschede betaalt mee aan opknappen Lunàtic

Enschede kan over een jaar weer een lelijk pand van de lijst schrappen; er komt een nieuwe gevel voor de zwarte doos op de Oude Markt. De gemeente legt bijna twee ton bij voor het verbeteren van de gevel van de vroegere discotheek Lunàtic. Het pand vormt een 'dode hoek' op het horecaplein.
De nieuwe eigenaren hebben plannen voor het verbeteren van het aanzicht van wat de 'Steen des Aanstoots' is gaan heten.

Niet door te berekenen

Die nieuwe gevel kost vele tonnen, waarvan volgens de eigenaren Punte en Landewé 4,5 tot 6 ton niet in de huurprijs verrekend kan worden. Ze hebben de gemeente daarom om een substantiële bijdrage gevraagd.

Volgens wethouder Van Hees is het pand al jaren een lelijk puist in de binnenstad en is iedereen positief over de verbeterplannen. Het nieuwe aanzicht betekent een kwaliteitsimpuls voor de Oude Markt.

Creatieve berekening

Om de bijdrage van 180.000 euro te kunnen verantwoorden, is een creatieve berekening gemaakt. Er is een stimuleringsregeling van 15.000 euro per gevel, Lunàtic heeft twee zij-, en vier voorgevels. Dat is 6 keer 15.000 euro. Het pand is twee verdiepingen hoog, waardoor het totaalbedrag op 180.000 euro uit komt. De plannen moeten wel binnen een jaar worden uitgevoerd, anders gaat het niet door.

Stadsbrand
Het nieuwe pand wordt zo verbouwd dat het past tussen de andere gevels aan de Oude Markt. De gevel van de voormalige discotheek wordt verdeeld in vier onderdelen, wordt wit van kleur en krijgt een afgeronde hoek, net als het tegenoverliggende pand.
Enschede heeft meer panden in de binnenstad met afgeronde hoeken. Van Hees kent de oorsprong daarvan. Na de stadsbrand van 150 jaar geleden is besloten hoeken van panden af te ronden, zodat de brandslangen uitgerold konden worden zonder dat ze zouden knikken.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.