Jaap Even

De eerste dag was vooral warm en gevoelsmatig lang

De eerste dag zit erop. Een bijzonder warme dag, vooral de laatste vijftien kilometer, en een gevoelsmatig erg lange dag. Maar dat laatste was volgens Dorien slechts schijn, want ik heb verhoudingsgewijs net zo lang als anders gelopen.
De dag begon om 04.30 uur met het aflopen van de wekker. Ik had vanwege de warmte betrekkelijk slecht geslapen, maar wist dat ik er hoe dan ook uit moest. Na een licht ontbijtje en het verzamelen van wat proviand voor onderweg stond ik om 05.30 uur bij de bushalte bij het hotel. Zo'n snelbus, die overal lopers oppikt op vaste punten en het gevolg was dus dat ik moest staan. In Nijmegen was het ogenschijnlijk veel drukker dan in voorgaande jaren, toen ik er veel eerder op de ochtend was om de 50 kilometer te lopen. Maar ik vond het opvallend hoe snel die massa toch verdwenen was nadat om 05.15 uur het startschot voor de late lopers van de 40 kilometer was gevallen; de vroege lopers waren een uur eerder al weggeschoten.

Vader en zoon Morshuis uit Albergen

Tijdens het wachten zag ik vooraan, buiten de hekken, al een meneer lopen met een jasje met daarop en naam die me bekend voorkwam. Het bleken inderdaad vader en zoon Morshuis uit Albergen. Ik kon me nog inschrijven en heb vervolgens gewacht met lopen tot ik met het duo bij Bert in de uitzending kon. Gevolg was wel dat ik zo'n beetje iedere loper van de 40 kilometer zag vertrekken en dat ik zo'n beetje als laatste weg ging. Bart en Edward Morshuis maakten zich op voor de 30 kilometer. Bart is nog te jong om zelfstandig te lopen, hij wordt later dit jaar 12, en dus loopt vader Edward als begeleider mee. Ze hadden er allebei zin in en ik hoop dat het ze goed is gegaan.

De meest vreemde creaties onderweg

Onderweg kom  je als vanouds natuurlijk de meest vreemde creaties tegen. Zoals zo maar een echtpaar uit Nijmegen dat ergens langs de kant van de weg muziek stond te maken; schemerlampje erbij, een tuttig bloemstukje.....geweldig. In Elst had een deel van het publiek de stoep in beslag genomen om er de beelden bij een klinkend lied bij te tonen. En onderweg werden veel deelnemers natuurlijk aangemoedigd, zoals ene Irma uit Staphorst. Van dat alles heb ik natuurlijk een fotootje gemaakt en die zijn bijgevoegd.

Vrij veel last van de warmte

Minder blije berichten kreeg ik toch van het Enschedese koppel Yvonne en Mannie. Hen kwam ik tegen op het  servicepunt van de wandelbond, waar ik een abonnement op heb genomen. Beiden bleken toch vrij veel last van de warmte te hebben en lieten openlijk blijken te twijfelen over een goed afloop. Voor beide dames hoop ik natuurlijk op een goed resultaat. Met hen heb ik uiteindelijk in de uitzending bij Marisa en gesprekje gevoerd en ik heb een foto van ze gemaakt.

Morgen weer een warme dag

Morgen schijnt het weer zo'n warme dag te worden. We zullen zien. Ik start in ieder geval en stuk eerder dan vandaag en dat scheelt sowieso in de warmte  later die dag.  Ik hou u hoe dan ook op de hoogte van de vorderingen van niet alleen mezelf maar ook van andere Overijsselaars. Zoals Luuk Dorman uit Hardenberg. Op de Waalbrug, bijna ''thuis'', tikte hij me aan met de vraag of ik nou die Jaap Even was. Luuk doet voor de achtste keer mee aan de 50 kilometer en vanaf deze plek ook voor hem veel succes gewenst.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.