Nieuws

Hennie Kuiper: "Dranghekken op Alpe d'Huez niet nodig"

Oud-wielrenner Hennie Kuiper is tegen het plaatsen van dranghekken op de Alpe d’Huez. Dat zei hij vanmiddag in het RTV Oost radioprogramma Het Overijssels Hart.
Elke keer als de renners de Alpe d’Huez opgaan tijdens de Tour de France is er de vrees dat het misgaat. "Publiek hoort bij wielrennen. De renners bijna aanraken. Dat moet ook zo blijven. Maar het publiek moet zich wel gedragen, anders moet je tot actie overgaan. Maar dranghekken plaatsen van de voet tot aan de top is wel het laatste redmiddel", reageert Kuiper.

Winst op Alpe d'Huez in 1977 en 1978

Kuiper won twee keer een etappe naar de Alpe d’Huez, in 1977 en 1978. Hij zegt dat de aanwezigheid van de menigte mensen op de berg hem juist hielpen om zo snel mogelijk boven te komen. "Het publiek motiveert je om je best te doen", zegt hij.
Hij vergelijkt de mensenmenigte met het thuisvoordeel van een voetbalclub. "Het is altijd mooi om je kunsten te vertonen voor veel mensen."

"Niet meerennen de berg op"

Kuiper vindt wel dat de mensen voor de sport moeten komen. "Het is wel een beetje bedenkelijk als je de beelden op televisie ziet met al dat bier en die gekkigheid. Ik hoop dat de mensen hun verantwoordelijkheid nemen en dat ze gekomen zijn om de Nederlandse renners aan te moedigen."
Wel vindt de tweevoudig winnaar van de Alpe d'Huez dat toeschouwers niet moeten meerennen met de renners de berg op. "Dat meerennen van mensen in allerlei klederdrachten loopt nog een keer fout af. Als er een keer iemand struikelt en in een groep renners valt, kun je zomaar een vertekend beeld krijgen van het eindklassement", besluit Kuiper die de etappe thuis voor de tv kijkt.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.