Nieuws

Wel actie voor Hartstichting in Enschede; geen vergunning

Hartstichting
Hartstichting
De actie die in Enschede wordt gehouden om donateurs te werven voor de Hartstichting is wel degelijk van de Hartstichting zelf. Dat heeft een woordvoerder bevestigd. Er was alleen geen vergunning voor aangevraagd.
In Enschede was commotie ontstaan omdat eerst de politie en later de gemeente via social media liet weten dat er in Enschede illegaal werd gecollecteerd voor de Hartstichting en dat men daar vooral niet op in moest gaan. De letterlijke tekst van de gemeente op Facebook was:
"In de gemeente Enschede zijn momenteel mensen bezig met collecteren en/of het werven van donateurs. Zij geven aan dit in naam van de Hartstichting te doen. De Hartstichting weet echter nergens van. Bovendien is er geen vergunning aangevraagd voor een collecte of een wervingsactie voor donateurs. De gemeente wil iedereen daarom waarschuwen om hier niet op in te gaan."

Duidelijk herkenbaar

Navraag bij de Hartstichting leert dat er wel degelijk een eigen actie gaande is om donateurs te werven. De personen die dat doen zijn altijd duidelijk herkenbaar: ze hebben kleding aan van de Hartstichting, inschrijfformulieren met het logo van de stichting en een pasje waarmee ze zich kunnen identificeren. De Hartstichting betreurt het dat de gemeente niet eerst even navraag heeft gedaan.
De gemeente heeft inmiddels gemeld dat het inderdaad gaat om personen die werken in opdracht van de Hartstichting, maar dat daar een vergunning voor had moeten aangevraagd. Volgens de gemeente geldt voor het werven van donateurs dezelfde regels als voor het collecteren en is dat vastgelegd in de APV. De politie zei gisteren nog dat er toch geen vergunning voor nodig was.

Veel onduidelijkheid

De Hartstichting laat het werven van donateurs doen door het bedrijf Emolife. Dat bedrijf had geen vergunning aangevraagd omdat het bedrijf dacht dat dat niet nodig was. Inmiddels is er alsnog wel een vergunning aangevraagd, maar zolang die er niet is blijft het volgens de gemeente een illegale actie.
Volgens branchevereniging Direct Dialogue Donateurwervers Nederland is er in Nederland veel onduidelijkheid over of er nu wel of geen vergunningplicht is voor het werven van donateurs. De vereniging vindt dat er in Enschede geen vergunning aangevraagd had moeten worden en pleit voor meer duidelijkheid voor consumenten.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.