nieuws

Geen beregeningsverbod in Overijssel

Beregening
Beregening
In Overijssel wordt voorlopig nog geen beregeningsverbod vanwege de droogte ingesteld. Woensdag werd bekend dat boeren in onder meer Gelderland geen water meer mogen gebruiken uit sloten, beken en plassen om hun land te besproeien.
Waterschap Rijn en IJssel laat extra water uit het Twentekanaal in om het niveau van de Schipbeek en de Berkel in de Achterhoek op peil te houden. Eerder vandaag werd bekend dat het waterschap Reest en Wieden vanwege de droogte water van het IJsselmeer in het merengebied van Noordwest-Overijssel laat stromen.
In de provincies met een beregeningsverbod mag nog wel grondwater worden gebruikt. Dat peil stond hoog door het natte en koele voorjaar, maar nu het droog is en blijft kan het peil snel dalen. Volgens waterschap Regge en Dinkel is er wat het grondwater betreft nog geen reden tot zorg.
Een verbod op het gebruik van oppervlaktewater is nodig als waterlopen droog dreigen te vallen door een lange periode van te weinig regen. Gebruik van oppervlaktewater voor beregening veroorzaakt schade aan omringende gewassen en natuur. Bovendien droogt het leefgebied van vissen en amfibieën dan op.

'Natuur kan veranderen'

De Land- en Tuinbouw Organisatie Nederland (LTO) zegt in een reactie dat boeren vooralsnog ook nog geen echte hinder ondervinden van het zomerse weer. "Met de natuur omgaan is ook gewoon hun werk. Akkerbouwers vinden het nu nog te vroeg om de droogte te beoordelen. De natuur kan soms zomaar veranderen", legt een woordvoerster uit.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.