Rob Vorkink

Lee Harvey Oswald en André de Vries

Lee Harvey Oswald
Lee Harvey Oswald
Lee Harvey Oswald en André de Vries. Zijn er overeenkomsten? Jazeker.
De ene is gebrandmerkt als de moordenaar van J.F. Kennedy, de ander als de man die de vuurwerkramp in Enschede zou hebben veroorzaakt. Beide personen dragen tot in de dood dat stempel. Oswald werd kort na z'n arrestatie in 1963 doodgeschoten door nachtclub-eigenaar Jack Ruby. André de Vries stierf vorige week op jonge leeftijd aan een slopende ziekte.

Bijna onmogelijk

De moord op John F. Kennedy is tot op de dag van vandaag een groot mysterie. Ja, Oswald wordt nog steeds als de 'lone wolf' gezien die de Amerikaanse president vermoordde. Diverse onderzoeken wezen later uit dat Oswald een prestatie van formaat zou hebben geleverd, bijna onmogelijk vanaf die afstand vanuit een bibliotheek. Toch wordt zijn naam nog altijd geassocieerd met de moord op de geliefde Amerikaanse president.
Datzelfde geldt voor Enschedeër André de Vries. Hij wordt nog steeds in verband gebracht met de vuurwerkramp in Enschede. In 2003 vrijgesproken, maar toch. Volgens de toenmalige leiding van het rechercheteam dat de ramp onderzocht is een rood sportbroekje het sluitende bewijs. Immers dat broekje zat vol met sporen van vuurwerk uit het rampgebied. Dat kan dus niet anders.

Jammer

Dat leidde eerder deze week zelfs tot een postume veroordeling van De Vries door een voormalig leider van dat rechercheteam. De uitspraak: 'André neemt een geheim mee in z’n graf', vind ik buiten alle proporties. En niet alleen omdat De Vries zich niet meer kan verdedigen omdat hij dood is. Ik vind het betreurenswaardig dat een vroegere recherchebaas, inmiddels met pensioen, zich zo verlaagt. Jammer.
Zo'n uitspraak voedt bij mensen toch weer de suggestie dat De Vries wel degelijk een rol had bij de ramp van 13 mei 2000. De gepensioneerde recherchebaas had moeten beseffen welke impact zo'n uitspraak heeft. Advocaat Knoops van De Vries vindt het niet nodig alsnog een smaadklacht in te dienen. Dat snap ik niet. En ook weer wel. Knoops zou het in zijn eigen tijd moeten doen, omdat z'n cliënt na zijn dood natuurlijk niet kan betalen.

Drijfzand

Omdat de recherchebaas dit heeft gezegd, wil ik namens De Vries, hoewel hij niet meer onder ons is, dit zeggen als verweer. De vroegere recherchebaas kan weliswaar deze boude uitspraak doen, maar hij draagt nergens bewijs aan. Ja, het rode sportbroekje vol sporen van het rampgebied. Lees dan even mijn weblog van eerder deze week. Daarin beschrijf ik minutieus de route van datzelfde sportbroekje in het onderzoek van de recherche in 2000. Dan zult u snappen, dat de beschuldiging van de recherchebaas op drijfzand is gebaseerd.
 
Bekijk ook het dossier 'Vuurwerkramp 2000'.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.