Rob Vorkink

De tragiek van een waterrecreant in Beuningen

Dodelijk ongeluk in Beuningen
Dodelijk ongeluk in Beuningen
Een slaperig landweggetje in het buitengebied van Denekamp. Links en rechts verscholen in het bos enkele boerderijen.
Verder is het landschap een geschakeerde eenheden van weilanden en maïsakkers. Een pittoresk bruggetje doet beseffen dat er water klieft in het Twentse essenlandschap aan de rand van de grens met Duitsland. Het landschap oogt dromerig met deze tropische temperaturen. Af en toe een passant, maar op de boerderijen nauwelijks geluid. Tot zondagmiddag, even na half vijf.
De fel schijnende koperen ploert nodigt uit tot plezier in het water. Zo ook in het omleidingskanaal aan de Mensmanweg in Beuningen, een kerkdorpje dichtbij Denekamp. Een bijzondere tak van waterrecreatie wordt bedreven door een groepje twintigers uit Denekamp. Uitdagend en avontuurlijk. Benodigdheden: een tractor, een lier, een meterslang touw en een surfplank. Het spel: een deelnemer gaat met een surfplank te water en laat over honderden meters het meterslange touw door de lier met de tractor optakelen. De surfplank doorklieft het water met behoorlijke snelheid. Tientallen keren wordt op deze zondag door diverse jongeren dit watersportvermaak uitgevoerd. Het plezier is groot. De activiteit lijkt oh zo onschuldig.

Verraderlijk schouwspel

Toeristen en voorbijgangers zien de jongens vanaf elf uur ‘s morgens in de weer. De temperatuur gaat richting de tropische dertig graden. Er wordt gelachen. Keet, zoals dat heet. En nog een keer en nog eens. Een onbekend fenomeen op het omleidingskanaal. Een prachtig schouwspel. Maar ook verraderlijk zo blijkt diep in de middag. Als één van de jongens zich op de surfplank hijst en het touw wordt aangetrokken gaat het hard. Bedrieglijk hard. En dan slaat het noodlot toe.
Eén van de jongens wordt geraakt door de surfplank. Blijkbaar zo krachtig dat de Denekamper onder water verdwijnt. De vrienden snellen toe, maar kunnen hem aanvankelijk niet vinden. De hulpdiensten zijn gealarmeerd. In loeiende vaart gaat het richting het buitengebied van Beuningen. De rust verstoord. Zeker als korte tijd later een traumahelikopter landt in het nabijgelegen weiland. De surfplank ligt troosteloos aan de kant als stille getuige.

Stroom condoleances op Facebook

In zorgwekkende toestand wordt het slachtoffer overgebracht naar het ziekenhuis. Hij heeft lang onder water gelegen. Buiten bewustzijn. Enkele uren later is het waterplezier definitief verstomd. Sterker nog: het krijgt een macaber karakter. De jonge waterrecreant zal het niet redden. De verslagenheid onder de vriendengroep is enorm. De volgende dag stroomt de Facebookpagina van het slachtoffer vol met condoleances. De politie spreekt liever van een tragedie, dan van domme pech. Onderzocht wordt of deze vorm van watersportvermaak is toegestaan. Bij de nabestaanden van het slachtoffer staat de wereld even stil.
Bij andere jeugd uit Denekamp niet. Amper 24 uur na het tragische ongeval fietst een groepje tieners vol bravoure naar de brug van het omleidingskanaal. Kledij wordt razendsnel verwisseld. In zwembroek wordt stoer vanaf de brug gesprongen. Oh ja, ze willen TV Oost wel even te woord staan. “Hier kan je niets overkomen. Het is diep genoeg. Tjsa, die jongen heeft gewoon pech gehad. Ajuu…” En weg is de jeugd van Denekamp. Het ruime sop gekozen. Dat had het dodelijk slachtoffer 24 uur geleden ook. Ook hij dacht waarschijnlijk dat hem niets kon gebeuren.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.