Nieuws

Provincie niet eens met kritiek op natuurbeleid

Volgens de provincie zijn er nog nooit in de afgelopen 20 jaar zoveel natuurprojecten uitgevoerd als op dit moment. De provincie reageert daarmee op een rapport van Alterra Wageningen.
De onderzoekers concluderen dat de natuurgebieden in Overijssel niet voldoen aan de Europese eisen voor natuurbehoud. Ondanks alle maatregelen die de afgelopen 20 jaar zijn genomen is de milieukwaliteit en de diversiteit aan planten en dieren nog niet voldoende.
Groot probleem is een overschot aan meststoffen in natuurgebieden en zijn veel gebieden te droog. Kwetsbare planten en dieren krijgen daardoor onvoldoende bescherming en kunnen verdwijnen. De problemen worden veroorzaakt door waterwinning, de industrie en verkeer, maar vooral ook door omliggende landbouwbedrijven. Als de situatie niet verbeterd, waarschuwen de onderzoekers dat Europa forse boetes kan gaan uitdelen.

Provincie eerst verantwoordelijke

De provincie die als eerste verantwoordelijk is voor de Overijsselse natuur zegt juist veel extra inspanningen te doen op dit moment om de kwaliteit te verbeteren. Zo heeft de politiek vorige maand nog 330 miljoen euro uitgetrokken en wordt in overleg met alle betrokken partijen op het platteland gezocht naar doeltreffende maatregelen. De onderzoekers verwachten dat de provincie desondanks extra geld moet gaan uittrekken om als Europese doelen te halen.
Bekijk de video in HD op YouTube.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.