Heerlijk Overijssel 2013

6 augustus - Haven van Vollenhove

Deze week is het centrale thema 'Heerlijk Grenzenloos Overijssel'. Vandaag zijn we te gast in de haven van Vollenhove bij de grens met Flevoland.
De haven van Vollenhove bestaat uit 2 delen: de nieuwe buitenhaven en de oude binnenhaven. Vooral de oude binnenhaven laat iets zien van de geschiedenis van Vollenhove: een stad van vissers. Maar tegelijkertijd ligt deze oude haven in een entourage van “pracht en praal”, het restaurant Seidel, vroeger de plaats van waaruit de Bisschop van Utrecht zijn gezag over de regio vestigde, de Grote Kerk, die nog herinneringen oproept aan de adel die lange tijd in Vollenhove heeft gewoond en even verderop in de sta het statige Ruitenborgh, waar de adel heeft gewoond. Kortom Vollenhove het oude bestuurscentrum van de regio. Iets van deze glorie is terug te vinden in het cultuurhistorisch centrum van Vollenhove.

Nu is Vollenhove de plaats waar de rijken der aarde hun boten laten bouwen bij de jachtwerf van Huisman, en is ’s zomers een gezellige toeristenstad aan de rand van het nationaal Park Weeribben-Wieden; een stad van waaruit talrijke wandel- en fietsroutes lopen. Vollenhove is ook de stad met één van de mooiste bloemencorso’s in Nederland. Het vindt ieder jaar in het laatste weekend van augustus plaats.

Gasten

Te gast is Jan Wester, voorzitter van het Cultuur Historisch Centrum Vollenhove. 
Hij vertelt aan tafel het beroemde Vollenhoofse verhaal over de 3 vissers Klaas Bording en zijn zonen Klaas en Jacob. Ruim twee weken overleefden zij in januari 1849 op een ijsschots in de Zuiderzee. Ze werden door haringvissers uit Vollenhove gered maar voor twee van hen kwam de redding te laat. Herinneringen aan de Durgerdammer ijsvissers zijn te vinden in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen en in Vollenhove.
Verder schuift aan Rob Wilcke; door de Koninklijke Nederlandse Motorboot Club (KNMC) benoemd tot havenmeester van het jaar 2013. Rob krijgt de eretitel vanwege zijn vriendelijke, vrolijke en hulpvaardige manier van werken. “Hij is een gastheer in hart en nieren en doet er alles aan om het ligplaatshouders en passanten naar de zin te maken”, stelt KNMC. Het doel van de Nederlandse Motorboot Club is het bevorderen van de watersport voor motorboten. Een goede jachthaven met een goede havenmeester zijn daarvoor van groot belang.
Ook krijgen we een rondleiding bij een fruitboerderij met boomgaarden waar verschillende soorten fruite groeien zoals kersen, appels en peren. Zo wordt laten zien hoe een kers van een boom wordt geplukt en uiteindelijk verwerkt wordt in een kersenlikeur.
Tegenover de fruitboerderij is de Orchideeën Hoeve en ook hier nemen we een kijkje.

Muzikale gast

De muzikale gast van vandaag is Jan-Willem ook wel B-Morris genoemd. Hij gaat het nummer "Lights" zingen.
In 2000 heeft Jan-Willem aan de grote prijs van Nederland meegedaan; een wedstrijd voor singer/songwriters. Hij schopte het zelfs tot de finale en werd tweede.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.