Heerlijk Overijssel 2013

8 augustus - Jachtwerf Vri-Jon Yachts in Ossenzijl

Deze week is het centrale thema 'Heerlijk Grenzenloos Overijssel'. Vandaag zijn we te gast bij Jachtwerf Vri-Jon Yachts in Ossenzijl bij de grens met Friesland.
Op de rand van de Weerribben is in Ossenzijl Vri-Jon Yachts gevestigd. Kennismaken met de jachtwerf, op de rand van Friesland en Overijssel gaat vanzelf, zodra u het prachtige vaargebied van de Weerribben gaat verkennen.

Gasten

Te gast is Jan Koops, vrijwilliger bij Stellingwarver Schrieversronte (belangrijkste instituut voor taal, literatuur, geschiedenis, volkskunde en identiteit van Stellingwerf). Jan is geboren en getogen in Stellingwerf en heeft de Cultuurprijs gewonnen voor het vertalen van gezangen. Het Stellingwerfs is de Nedersaksische streektaal die vanouds in de gemeenten West- en Ooststellingwerf (het zuidoosten van de provincie Friesland) wordt gesproken.
Bij de Kikkert wordt een cursus zeilen gegeven. De Kikkert staat al tientallen jaren in binnen- en buitenland bekend als een van de beste Nederlandse zeilscholen en ligt geheel vrij in de uitgestrekte weilanden van de Brekkenpolder bij Lemmer. Klein en groot vaarwater is direct bij de hand terwijl het hele merengebied van Zuidwest-Friesland binnen een dag bereikbaar is.
Op de boerderij van de familie Holtrop gaan we fierjeppen. Fierljeppen of polsstokspringen betekent letterlijk ver springen. Dit is een typisch fries gebruik en met de polstrok wordt over sloten op de boerderij of bij het Tjeukemeer gesprongen. Polsstokverspringen, ook bekend onder de Friese naam fierljeppen (in Groningen bongelwuppen genoemd), is een sport waarbij een atleet probeert met behulp van een polsstok een zo groot mogelijke afstand over een sloot te overbruggen. De Friese benaming fierljeppen wordt uitgesproken als fier-ljeppen. Het Fries is verwant met het Engels, waar hetzelfde woord "far leaping" zou zijn, dus "verspringen".
In de waterrijke gebieden van Nederland wordt al zeker duizend jaar de polsstok gebruikt om sloten over te steken.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.