nieuws

Al in 2003 bij politie twijfels over bewijs tegen André de Vries

Al tien jaar geleden, in 2003, waren er bij de politie gerede twijfels over de betrokkenheid van de onlangs overleden Enschedeër André de Vries als veroorzaker van de vuurwerkramp in Enschede. Dat blijkt uit drie uiterst vertrouwelijke rapportages die in het bezit zijn van RTV Oost.
De rapportages zijn gedaan door het Bureau Interne Zaken van het politiekorps Gelderland-Midden. Het onderzoek gebeurde in opdracht van toenmalig burgemeester Jan Mans van Enschede na meldingen van onregelmatigheden in het onderzoek.

Gesjoemeld met bewijs

In de rapportages schrijft het team Bureau Interne Zaken dat er sterke aanwijzingen waren dat er door het Tolteam, dat de ramp onderzocht, gesjoemeld was met het belangrijkste bewijsmiddel: een rood sportbroekje met vuurwerksporen uit het rampgebied.
Er wordt zelfs geschreven dat één van de rechercheurs die belast was met het onderzoek naar De Vries mogelijk strafbare feiten heeft gepleegd met het sporenmateriaal dat gevonden was bij De Vries. Het vroegere lid van het team heeft dat onlangs bevestigd tegenover TV Oost.

Nooit vervolgd

De Tolteamrechercheur is uiteindelijk nooit als verdachte aangemerkt omdat de kritische uitkomsten van dat interne onderzoek terzijde zijn gelegd, ondanks herhaaldelijk aandringen van het Bureau Interne Zaken om er wel iets mee te doen.
Ruim anderhalf jaar geleden onderzocht de rijksrecherche opnieuw aan de bewijslast tegen De Vries. De conclusie was dat er niet verkeerd is omgegaan met bewijsmateriaal. Maar uit de eindrapportage blijkt dat de gang van zaken rond de rode sportbroek van De Vries helemaal niet opnieuw is onderzocht, terwijl dat wel gevraagd was.

Bekentenis

Donderdag publiceerde Crimesite de verklaring van de politieagent die zegt dat De Vries tegenover hem in het Huis van Bewaring in Maastricht een bekentenis had afgelegd. Die bekentenis samen met de sporen in de rode sportbroek was voor de rechtbank in Almelo het bewijs dat De Vries betrokken was geweest bij de ramp en veroordeelde hem tot 15 jaar cel. In 2003 werd hij daarvan in hoger beroep vrijgesproken.
 
Bekijk ook het dossier 'Vuurwerkramp 2000'.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.